Niške vesti

Vodič kroz kreativni dramski proces

vodicVodič kroz kreativni dramski proces ima za cilj da dramskim pedagozima približi osnovne pretpostavke, metodologiju i tehnike kreativne drame. U Vodiču su okupljeni autori koji su potekli iz Školigrice i Škozorišta u Beogradu, Dramskog studija Doma pionira u Beogradu, inostranih škola kao što je Škola Žak Lekok u Parizu, ali i iz građanskih organizacija, omladinskih pozorišta i grupa u Srbiji koje spontano koriste kreativni stvaralački i pedagoški pristup.

Izdavač je BAZAART iz Beograda. Vodič kroz kreativni dramski proces izašao je u elektronskoj formi i moći ćete USKORO besplatno da ga preuzmete na sajtu www.bazaart.org.rs

Prezentacije i promocije Vodiča biće organizovane u partnerskim gradovima: Zrenjanin – Kulturni centar, sreda 28. mart u 19.00 Beograd – Opština Vračar, utorak 3. april u 20.00 Smederevo – Gimnazija, sreda 4. april u 19.30 Niš – Narodno pozorište u Nišu, četvrtak 5. april u 12.00

Učenje kroz kreativnu dramu je učenje za život i najneposredniji je način kojim pedagog može učenicima da približi nastavno gradivo. Povlačenjem paralele između sopstvenih iskustava (ličnih materijala) i gradiva (npr. teksta iz drugog vremena ili kulture), učenik stiče dublje razumevanje materije, a njenom kreativnom interpretacijom razvija sposobnost tumačenja i primene gradiva.

Kroz dramsko stvaralaštvo, učenici razvijaju maštu, spontanost, inventivnost, inteligenciju, emotivnost, a pre svega empatiju – sposobnost da razumeju druge ljude, njihove motive i osećanja, da se prenesu u njihovu poziciju, da proniknu u njihove ambicije i ciljeve. Odlučujuće za ovakav oblik rada je prilika da se izazove promena. Kreativna drama osnažuje mladog čoveka za preduzimanje inicijative, priprema ga za aktivnog učesnika u oblikovanju sopstvenog životnog okruženja i doprinosi kulturi dijaloga kroz razmenu mišljenja, stavova i vrednosti sa drugima. S obzirom na veliku moć da razvija ključne kompetencije u koje spada i socijalna i interkulturna komunikacija, nadamo se da će kreativna drama uskoro steći svoje zasluženo mesto u obrazovnom sistemu u Srbiji.

Pročitajte i...