Niške vesti

Veliko arheološko otkriće kod Niša

otkriceNajstariji nalaz ljudskih predaka iz ovog dela Evrope je fosil ljudske vilice, koji je nađen u pećini Mala Balanica u Sićevačkoj klisuri, objavio je prestižni naučni časopis „Plos One“.

Istraživanja koja su objavili Vilijam Džek Rink sa Mekmaster univerziteta u Kanadi i tim pod rukovodstvom Dušana Mihailovića sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Mirjane Roksandić sa Univerziteta u Kanadi, pokazala su da je fosil koji je nađen 2006. godine veoma značajan za proučavanje evolucije.

-Utvrđeno je da je fosil star najmanje 397. 000 godina, kao i da je verovatno stariji od 525. 000 godina – objašnjava Rink.

Prema rečima Dušana Mihailovića jugoistočna Evropa veoma je značajna za razumevanje ljudske evolucije.

– Dobro datovani fosili iz ovog perioda veoma su retki, a ovaj koji smo pronašli u mnogo čemu je jedinstven. Dobijeni datumi pomeraju granice u proučavanju evolucije čoveka. Istraživanja su pokazala da je Balkan predstavljao „kapiju Evrope“ – kaže Mihailović.

On je dodao da je ovo otkriće inspiracija za dalja iskopavanja.

Na istraživanju fosila bili su angažovani antropolozi, arheolozi i fizičari iz Srbije, Kanade, Velike Britanije i Francuske. Arheološka iskopavanja Velike i Mala Balanice traju od 2004. godine, a finansira ih Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije – navode sa beogradskog Filozofskog fakulteta.

Pročitajte i...