Magazin

Važnost dizajna i boje zidova za stvaranje prijatnijih prostora za život

Bez obzira da li posedujete svoju nekretninu ili živite u iznajmljenom stanu, važno je da organizujemo i uredimo prostor u skladu sa svojim potrebama i preferencijama. Dom je mesto gde provodimo većinu slobodnog vremena i treba da odiše pozitivnom atmosferom, čineći da se u svakom trenutku osećamo prijatno. Jedan od značajnih segmenata uređenja prostora jeste dizajn i boja zidova koji u velikom meri mogu uticati na ambijent i transformisati izgled celokupnog doma. Zidove možemo posmatrati kao svojevrsna umetnička platna, a mogućnosti za njihovu dekoraciju su beskrajne. 

Od boja, tekstura, tapeta, pa do dekorativnih lajsni i prirodnih instalacija – na vama je da odaberete najbolje zidno rešenje za vaš dom i stvorite inspirativan prostor u kome ćete zajednički uživati sa svojim ukućanima. 

Boja kao najvažniji aspekt dizajna

Najmoćniji segment enterijera svakako jeste boja zidova i ona u velikoj meri određuje ton i atmosferu celokupnog doma. Pored toga, znamo da boje imaju dubok uticaj na naše raspoloženje i da nesvesno mogu da izazovu određene emocije. Zato je prilikom odabira boja, značajno imati u vidu namenu prostorije, kao i efekat koji želimo da postignemo. Ukoliko organizujete prostor za opuštanje ili klasičnu dnevnu sobu, onda ćete odabrati mirnije i svedenije tonove, uz eventualno prisustvo svetlijih nijasni plave i zelene, jer ove boje često izazivaju osećaj spokoja.  Žive boje poput narandžaste i crvene boje mogu stimulisati prostor i zato se one najčešće upotrebljavaju u prostorijama poput kuhinja ili trpezarija. 

Beton tehnika i industrijski stil

Ova interesantna zidna tehnika ima široku primenu, a glavna je karakteristika industrijskog stila uređenja. Koncept ovog popularnog stila uređenja temelji se na velikim prostorima, visokim plafonima i grubim betonskim zidovima koji stvaraju efekat nedovršenosti ili pohabanosti. Ova zidna tehnika se na samom početku upotrebljavala prilikom opremanja velikih objekata poput galerija, ugostiteljskih objekata i prodavnica, ali je vremenom svoju primenu našla i u klasičnim domovima. Iako naizgled deluje jednostavno za realizaciju, kvalitetni molerski radovi su ipak najbolje rešenje za dekorisanje zidova na ovaj specifičan način. Kako bi beton tehnika došla do izražaja, važno je obratiti pažnju na ostale elemente uređenja, a drvo i metal su se pokazali kao odlični pratioci i dobitna kombinacija. 

Prirodni motivi oplemenjuju prostor

Čovekova povezanost sa prirodom je neraskidiva, stoga je i njegova potreba da bude okružen njome uvek aktuelna, pogotovo ukoliko živimo u urbanijoj sredini. Ona ima nemerljiv uticaj na čovekovo fizičko i mentalno zdravlje, zato su dizajneri pokušali da pronađu praktična rešenja i dovedu jedan njen mali deo u naše domove. Jedan od načina da u potpunosti izmenite izgled vašeg doma i unesete mu prirodne elemente jeste postavljanje tapeta velikih formata koji će prekriti čitav zid. Neki efektan pejzaž, šumski predeli ili plavetnilo neba mogu biti savršeno rešenje za životni prostor i jedan od načina da ostvarite vezu sa prirodom i spoljnim svetom. Viseće mini-bašte koje se instaliraju na zidove takođe predstavljaju jedan od popularnih vidova organizovanja biljaka u vašem domu. Stvorite vašu oazu mira i poboljšajte kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. 

Ombre efekat i razigrani prelazi

Ombre tehnika bojenja zidova trenutno spada u jednu od popularnijih, a podrazumeva postepeno prelivanje boje, odnosno njen prelazak iz svetlijih u tamnije nijanse. Koriste se glatki prelazi koji odaju utisak sofisticiranosti, a možete birati između sličnih nijansi ili kontrastnih, u zavisnosti od toga kakav efekat želite da postignete. Tehnika se može primeniti na različite načine – dijagonalno, horizontalno i vertikalno, čime stvarate jedinstven vizuelni efekat i dobijate interesantno dekorativno rešenje. 

Imitacija mermera kao odraz elegancije

Mermer je od davnina u širokoj upotrebi kao građevinski materijal, ali je izuzetno skup. Zbog svog prefinjenog izgleda, poželjan je dekorativni element, a danas postoji nekoliko načina da postignemo izgled mermera u našem domu. Ova tehnika bojenja zidova imitira izgled pravog mermera, a za njenu realizaciju je potrebno koristiti posebne boje i alate kako bi efikasno oponašali šare i nijanse mermera. Ova popularna tehnika odiše elegancijom, a može se primenjivati i na drugim površinama kao što su stubovi ili pojedini komadi nameštaja. Postoji mnoštvo nijansi, a možete birati između klasičnih belih ili sivih, kao i onih upečatljivijih boja, i time uneti lusksuz i eleganciju u vaš životni prostor. 

Moderni pristupi dekoraciji zidova mogu u potpunosti izmeniti izgled vašeg doma i stvoriti jedno estetski primamljivo životno okruženjem, koje je u potpunosti u skladu sa najnovijim trendovima u svetu dizajna enterijera. Pažljivim razmatranjem karakteristika prostorija, njihove namene i veličine, kao i tipa namaštaja koji posedujte, odabraćete odgovarajuću tehnike i boje, čime ćete stvoriti originalan prostor koji odražava vaš lični stil, ali i zadovoljava potrebe svih ukućana.

Pročitajte i...