Kulturna dešavanja

Vaginini monolozi

vagininiU okviru promocije Festivala ženskog aktivizma i umetnosti- FEMINIŠ 5. aprila 2012. godine u 20 časova u sali Narodnog pozorišta biće izveden svetski poznati performans VAGININI MONOLOZI u izvođenju niških aktivistkinja – borkinja za ženska prava, uz podršku glumica Ane Sofrenović i Katarine Gojković, i uz prisustvo same autorke ovog dela, feministkinje i književnice – Iv Ensler, koja iako se njena predstava već ranije igrala u Beogradu sada prvi put dolazi u našu zemlju, i to baš u naš grad.

Organizatorke ovog ,,Ženskog dana,, i osnivačice Feminiša, su dve niške ženske nevladine organizacije koje deluju od 1998. Centar za devojke i Ženski prostor. Ovi događaji su deo V-dana 2012. – stop nasilju nad ženama.
IV ENSLER feministička spisateljica i aktivistkinja. Na radionici koja će biti održana u Nišu u SKC istog dana, a na kojoj će osim 20- tak niških aktivistknja, biti i 23 žene iz cele Srbije, 7 žena iz Bosne i 8 žena sa Kosova, Iv će govoriti o svom iskustvu u kampanjama, posebno u radu sa ženama silovanim u ratu u Kongu.

VAGININI MONOLOZI napisani su 1996. godine, i od tada su prevedeni na 48 jezika i izvodjeni u 140 zemalja. Neke od poznatih holivudskih glumica koje su se pojavljivale u ovoj predstavi bile su Džejn Fonda, Vupi Goldberg, Glen Klouz, Sindi Loper, Opra Vinfri i mnoge druge. Iv Ensler je za Vaginine monologe dobila brojna prestižna priznanja neke od kojih su i nagrada OBIE za najbolju novu predstavu 1996. godine, nagradu za dramsko pisanje Gugenhejm fondacije 1999. godine i mnoge druge. Vaginini monolozi su napisani kao rezultat krivice i sramote koju mnoge žene još osećaju kada je u pitanju njihovo vlastito telo ili seksualnost. U komadu u kome je progovorila o iskustvima žena – seksualnosti, iskorištavanju, ljubavi i rođenju, poziva žene na globalni štrajk protiv seksualnog nasilja nad ženama.

Iskustvo izvođenja Vagininih monologa inspirisalo je Iv da pokrene V-dan – globalni pokret protiv nasilja nad ženama i devojčicama. Dvije godine nakon prvog izvođenja ovog dela osnovala je pokret V-dan čiji je cilj okončati nasilje nad ženama. U međuvremenu je prikupljeno 85 milijuna dolara za finansiranje ženskih projekata, uključujući centar u Kongu (fotogalerija), mjestu na zemlji u kojem su žene danas u najgorem položaju. Posvetila je svoj život borbi protiv nasilja nad ženama,bori se za svet u kojem će žene i devojčice biti slobodne živeti a ne samo preživljavati. V-Day događanja zamišljena su da padaju oko Dana zaljubljenih, ali uobičajena V-sezona je od 1. februar do 30. Marta .

Za 15. godišnjicu V-dana Ensler ima velike ambicije: želi okupiti milijardu žena u borbi protiv seksualnog nasilja. Budući da UN navodi da će jedna od tri žene u svetu u svome životu iskusiti nasilje, a to znači milijardu žena, V-dan je ove godine pokrenuo kampanju 1 milijarda ustaje (One billion rising) pozivajući milijardu žena i onih koji ih vole da izađu na ulice, plešu, pobune se i zahtjevaju prestanak nasilja.

RADA BORIĆ feministička lingvistkinja i aktivistkinja. Predaje u Centru za ženske studije u Zagrebu, čija je suosnivačica, a od jeseni 2009. i izvršna direktorica. Mirovna je aktivistkinja. Bila je angažovana u Centru za žene žrtve rata i Antiratnoj kampanji Hrvatske, a danas je članica Inicijative za Ženski sud za bivšu Jugoslaviju.Aktivna je na ženskoj sceni Hrvatske, kao i u međunarodnom feminističkom pokretu. Regionalna je koordinatorica V-day-ja za Hrvatsku. Nominirana je za Amnesty International Ginetta Sagan GenderAward 2002, a 2010. Forbes Magazine ju je proglasio jednom od 7 najutecajnijihfeministkinja sveta. Članica je Izvršnog odbora Europskog ženskog lobijja (EWL) i Savetodavnog odbora Nobel Women’s Initiative.

Pročitajte i...