Kulturna dešavanja

Turneja Nenad Vasilić Quarteta „Seven“

nenadJedan od najzanimljivijih evropskih jazz kontrabasista – autora, a svakako vodeći sa Balkana, Nenad Vasilić, je ove godine objavio odličan album „Seven“ za nemački Galileo Music.

Nakon hvalospeva evropske jazz kritike, Vasilić je našao vremena i za koncertnu promociju u Srbiji (ali i u Austriji). Između dva austrijska koncerta, smestila se mini turneja koja obuhvata Novi Sad, Niš (gde je Vasilić rođen) i Beograd.

Nenad Vasilić je završio Jazz Akademiju u Gracu, a već skoro petnaest godina vodi svoje sastave i gradi svoju evropsku karijeru iz Beča. U Srbiji nije nepoznato ime, nastupao je više puta u Beogradu sa svojim sastavima (poslednji put prošle godine na beogradskom jazz festival), ali ovo će mu biti prvi samostalni koncert u Novom Sadu. Domaća publika je imala priliku da ga vidi i čuje kao deo kvarteta „Amulette“, sarajevske dive Amire Medunjanin, u kojem je nosilac glavne uloge sa Amirom i Bojanom Z. Kao trio su imali izuzetno uspešnu turneju u Engleskoj pre 15-tak dana, a o koncertima u Srbiji i istoimenom disku je već dovoljno pisano. Pod svojim imenom snimio je sedam albuma, a tokom karijere sarađivao je sa brojnim svetskim jazzerima, među kojima su: Mark Murphy, Sheila Jordan, Stjepko Gut, Nataša Mirković De Ro, Laurie Antonioli i Bojan Zulfikarpašić. Sa projektom „Reka“, u saradnji sa pevačicom Amirom Medunjanin i desetak muzičara iz jugoistočne Evrope, nastupio je na muzičkom programu Olimpijskih igara u Londonu.
Jedan je od naših najuspešnijih džezera u inostranstvu.

O muzici koju stvara kaže: „Balkanski motivi, kao i svi ostali ne samo muzički činioci prisutni u mojoj muzici, moj su lični izraz. Individualizam je jedna od najbitnijih stvari u stvaralaštvu i taj izraz se traži i gradi vrlo dugo. Klasifikacija muzike je nepotrebna i ničemu ne služi. Svoje kompozicije, i generalno svoju muziku, nazvao bih jednostavno – svojom muzikom“

Već od svojih ranih radova Vasilić kombinuje jazz sa etno motivima, bliskim Nišu, u kojem je odrastao, tokom godina napredujući, pa mu je i novi album „Seven“ bolji od svih prethodnih.

Na koncertima kvartet čine Marko Živadinović, harmonika, Vladimir Karparov, saksofon, Nenad Gajin, gitara i sam Nenad Vasilić kontrabas, dakle jedna balkanska ekipa jazz majstora, od kojih dvojica žive u Beču, jedan u Berlinu i jedan u Parizu.

Turneja počinje koncertom u Novom Sadu 26. novembra u Studiju M, dan kasnije, 27. novembra Vasilić nastupa u Nišu u sali Simfonijskog orkestra, a završetak je u Domu omladine Beograda 28. Novembra. Koncerti u Novom Sadu i Beogradu počinju u 20h dok koncert u Nišu počinje u 21h.

Ulaznice se mogu kupiti u prodajnoj mreži Eventima po ceni od 500 dinara za svaki od koncerata.

Pročitajte i...