Kulturna dešavanja

TEXTURA – dve godine

teksturaKnjiževni klub SKC-a Tekstura već dve godine sa mnogo entuzijazma i kreativnosti organizuje književno-muzičke, multimedijalne večeri na neobičnim lokacijama širom grada.

Za dve godine svog “života“, Tekstura je organizovala devetnaest različitih kulturnih dešavanja, na kojima je nastojala da kroz neobičan koncept samog programa, povezivanjem različitih umetnosti, a naročito kroz spontane nastupe učesnika i komunikaciju sa publikom, ukaže na neophodnost novog, drugačijeg čitanja poezije.

Ovaj program otvorio je u prostor za afirmaciju mladih stvaraoca i umetnika ali i interaktivnost, koja ima za cilj da podstakne i pokrene publiku svih generacija. Neke od tematskih večero

Kroz dve godine rada kroz SKC i Teksturu prošlo je preko 100 mladih umetnika koji su dobili priliku da se predstave niškoj sceni. Preko 40 muzičara, pojedinaca i muzičko scenskih grupa, 13 mladih fotografa, preko 50 pesnika, glumaca i izvođača.

I u novoj, trećoj sezoni, Tekstura će nastaviti da radi na ovim osnovnim idejama i na otkrivanju zaboravljenih a inspirativnih prostora za poetsko-muzičke skupove.

Kratak pregled svog dvogodišnjeg rada i najavu nove, treće sezone, Tekstura će prikazati i na početku svoje dvadesete književne večeri, koja će se održati u sredu, 30. novembra, u izložbenom paviljonu niške Tvrđave, sa početkom u 20h. To će ujedno biti i proslava dvogodišnjice Teksturinog postojanja.

Književno veče osmišljeno kao nastup dvoje, svaka tačka biće u vidu dijaloga (ili dueta, kad je u pitanju muzika). Književni deo činiće priče i pesme u dramskoj formi uz nezaobilazan muzički deo. Pošto je ljubav i u osnovi broja dva, i u osnovi svakog stvaranja, a svet u kome živimo je često sivi (ili crno-beli), Tekstura se odlučila da ovoj svojoj rođendanskoj književnoj večeri da naziv – Uzmi boje!

Odeveni u crno-belu garderobu, učesnici će spremiti i kontrast-iznenađenje kako da svoje pesme predstave u bojama. Ovaj “slikarski“ element boje je, takođe, zahvalnost ljudima iz Galerije savrememene likovne umetnosti koji su omogućili da se u galerijskom prostoru održi ovo, jubilarno književno veče.

Tekstura – književne večeri i događaji u kojima je učestvovala

1. Razrečunavanje (Klub Pravnog, novembar 2009)
2. Vrednolom (Klub Pravnog, decembar 2009)
3. Bajkalica (Lutkarsko pozorište, februar 2010)
4. Romantičarenje (Ridžent klub, mart 2010)
5. Eroslov (Klub Pravnog, april 2010)
6. Putokaz (Gorča, maj 2010)
7. Univerzura (Svečana sala Univerziteta , jun 2010)
8. San jesenje noći (Klub Pravnog, novembar 2010)
9. Poetres (Klub Pravnog, decembar 2010)
10. Retrogled (Klub Pravnog, decembar 2010)
11. Vinoljub (sa Narodnom bibliotekom, Gradska kuća, februar 2011)
12. Medijanafest (Tekstura kao gost, mart 2011)
13. Drobilica (Klub Pravnog, mart 2011)
14. Busanje (sa Niš-ekspresom, autobus gradskog prevoza, mart 2011)
15. Susret pravih reči (Književna omladina Srbije, Klub Pravnog, april 2011)
16. Noć muzeja (sa Narodnom bibliotekom, dvorište Biblioteke, maj 2011)
17. Snovi na betonu (amfiteatar u Čairu, jun 2011)
18. Sto hiljada pesnika za promene (spomenik Kalči i Sremcu, septembar 2011)
19. Gerontološki centar (sa Narodnom bibliotekom, dvorište G. centra, septembar 2011)

Pročitajte i...