Promocije, sajmovi, festivali

Strip Festival 2013

festival-stripaNajstariji strip festival na prostoru bivše SFRJ, Balkanske smotre mladih strip autora, obeležavaju petnaestogodišnjicu postojanja rekordom u broju učesnika, koji ih čini jednim od najmasovnijih strip festivala u Evropi i šire!

Naime, Balkanske smotre mladih strip autora, koje postoje od jula 1998. godine, zvanično su najstarija strip manifestacija bivše Jugoslavije od dvadesetak danas postojećih strip festivala na ovom prostoru, i održaće se po petnaesti, jubilarni put, 28-30.06.2013. godine u Leskovcu. Rekord u masovnosti, koje su Balkanske smotre mladih strip autora postavile 2012. sa 393 učesnika iz 16 zemalja, ove godine je gotovo dvostruko nadmašen, sa 654 učesnika iz 22 zemlje sa tri kontinenta, što ovaj strip festival po brojnosti čini apsolutnim rekorderom čitave Istočne Evrope, i jednim od nekoliko najvećih u Evropi – a sve to u godini u kojoj je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije odlučilo da potpuno uskrati pomoć ovoj manifestaciji!

Sem učesnika iz čitave Srbije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske i Slovenije, dakle prostora Balkana, ove godine pristigli su radovi i iz Italije, Portugala, Nemačke, Francuske, Belgije, Velike Britanije, kao i radovi iz Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Dominikanske Republike i Argentine, a šlag na slavljeničku tortu festivala stavio je učesnik iz glavnog grada Urugvaja, domaćoj publici u poslednje vreme veoma bliskog Montevidea!

Balkanske smotre mladih strip autora jedinstven je festival, osim po svojoj dugovečnosti i masovnosti, i po svom pedagoškom karakteru, pošto je okrenut radu mladih strip autora. Festival u Leskovcu mladim strip autorima dodeljuje nagrade koje treba da ih ohrabre u daljem bavljenju devetom umetnošću, pa se tako svake godine nagrađuje najbolji mladi strip crtač, ilustrator, strip scenarista i strip teoretičar Balkana.Festival je specifičan i po tome što je usmeren na bolje povezivanje strip stvaralaštva i kulturnih scena balkanskih zemalja. Na festivalu se dodeljuje i plaketa „Nikola Mitrović Kokan“, najstarija nagrada za doprinos srpskom stripu u zemlji.

Petnaesta balkanska smotra će u tri dana svog trajanja posetiocima priuštiti čak dvadeset i jedno dešavanje u vidu ekskluzivnih predavanja, promocija, tribina, predstavljanja, otvaranja izložbi, projekcija animiranih filmova pa čak i jednog koncerta rumunskih strip autora! Prisustvovaće joj čak čerdeset eminentnih strip autora iz inostranstva (Francuska, Belgija, Velika Britanija, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Crna Gora i Grčka) i pedeset i dva gosta iz čitave Srbije, što su brojke koje prevazilaze prostor Balkana. Specijalni gosti su Belgijanac Mišel Difran, jedan od najpoznatijih scenarista francusko-belgijskog stripa danas, Hrvat Igor Kordej, koji je uspeo da postigne nemoguće i postane prava pravcata strip zvezda i u Evropi i u Americi, Francuz Čaba Kopecki, agent preko koga više od pedeset strip autora sa Balkana rade na francusko-belgijskom tržištu i Vladimir Krstić Laci, jedan od retkih srpskih autora koji sa uspehom radi za strip izdavače širom Evrope.

Sem takmičarske izložbe mladih strip autora Balkana koja je postavljena u Leskovačkom kulturnom centru i koja će biti svečano otvorena 28.6.2013. u 20h, što će ujedno biti i zvanično otvaranje manifestacije, u Galeriji Narodnog muzeja 29.6. 2013.u 20h biće otvorena i izložba „Makedonski strip danas“, na kojoj će biti predstavljena strip scena Makedonije. U pitanju je tek drugo predstavljanje makedonskog stripa van granica Makedonije u istoriji postojanja ove države.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović i Srđan Nikolić Peka ispred Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a suorganizator je Leskovački kulturni centar. Manifestacija se organizuje uz pomoć grada Leskovca i kompanije Actavis.

Pročitajte i...