Niške vesti

Staro Groblje – Memorijalni park

groblje Odbornici Skupštine Gradske opštine Palilula, na devetnaestoj sednici koja je održana u sali Niškog kulturnog centra, doneli su jednoglasno odluku o pokretanju inicijative da se prostor Starog groblja „Gorica“ pretvori u Memorijalni park. Na ovoj sednici, kojom je predsedavao Milan Đurđević, predsednik Skupštine, dato je i pozitivno mišljenje na Plan deteljne regulacije ulice „Đorđa Ljubinkovića“ u naselju Delijski Vis i mišljenje na izmenu i dopunu PDR-a naselja “9 maj“ za ulicu „Dobrodolsku“.

Vesna Jovanović-Janković, sekretar Skupštine Gradske opštine Palilula u obrazloženju inicijative da se Staro groblje pretvori u Memorijalni park naglasila je da se to čini na način koji bi sačuvao uspomenu na sugrađane koji na ovom mestu počivaju. Ovim bi – po rečima sekretara Skupštine, očuvanje spomenika, koji se nalaze pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, projektom JP Zavod za urbanizam u Nišu, bilo na odgovarajući način regulisano. Inicijativa je nastala imajući u vidu da se sahrane na Starom groblju ne obavljaju više od 40.godina, što je dovoljan vremenski period da se ovakav projekat započne. Nažalost, naslednici se uglavnom ne brinu o održavanju grobnih mesta svojih predaka, što podstiče prolaznike i okupljanje neprimereno ovom mestu, stvaraju se deponije i raste korov koje je teško ukloniti jer za ove namene ne postoje odobrena sredstva. Uređenjem i stalnom brigom o Starom groblju, građani ovog dela grada dobili bi zelenu površinu vrednu pažnje.

Zahvaljujući projektima i akcijama koje Gradska opština Palilula ostvaruje od 2008. godine, u saradnji sa javnim komunalnim preduzećima i nevladinim sektorom, ovaj prostor se za sada sezonski održava. „Staro niško groblje“ se prostire na površini od 8.hektara, od te površine više od 3,4 hektara je napušten prostor. „U ovom periodu urađeno je više nego nekoliko proteklih decenija-rekao nam je prof.dr Igor Novaković, predsednik Gradske opštine Palilula. Nažalost, nesavesni građani i dalje uništavaju grobna mesta i odlažu otpad a i vegetacija brzo prekrije grobna mesta-uređen prostor pa se aktivnosti uređenja svake godine vraćaju na početak. Ograđivanjem „Starog groblja“, postavljanjem rasvete i uvođenjem čuvarske službe ili video nadzora i redovno održavanje zelenih površina, po projektu koji smo uradili u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, naglašava predsednik Novaković, sačuvaće se preostala spomen obeležja od uništavanja i ostvariće se zamisao ustanovljenju memorijalnog parka na ponos svih nišlija. Očekuje se da do 2012.godine, ceo kompleks „Staro groblje“ pod Goricom, uz podršku Grada i donatora, po rečima Novakovića, dobije sasvim novi izgled.

Pročitajte i...