Niške vesti

Srećan rođendan SKC-u

skc-logo

30 programa za trideset dana za 30 godina

Na programsko-izbornoj Konferenciji SSO Univerziteta u Nišu, održanoj 16.12.1981. godine, ocenjeno je da su programi u kulturi dali značajan doprinos razvoju kulturnog života mladih na Univerzitetu.

Samim tim kao neophodnost pokazala se realizacija inicijative o formiranju SKC-a, kao posebne organizacije. Odlukom Skupštine Univerziteta u Nišu o osnivanju SKC-a, donetom 6. maja 1991. formirana je Samostalna univerzitetska ustanova za kulturnu, umetničku i sportsku delatnost studenata koja je objedinila navedene studentske organizacije u jednu celinu. Od 1993. godine, Studentski kulturni centar Niš postaje ustanova Vlade Republike Srbije, koja radi pri Univerzitetu u Nišu. Sa Rektoratom Univerziteta smešten je u samom centru grada, u zgradi Banovine, koja datira iz 1886 godine.
Ovako izgledaju odlomci iz istorijata Studentskog kulturnog centra u Nišu.
SKC ove godine slavi trideset godina postojanja i rada pa iako se 06. Maj obeležava kao rođendan, priča početka vezuje se za 1981 godinu.

Obeležavanje ovog velikog jubileja institucije, zvanično počinje sa rođendanom 06. Maja, a nastavlja se nizom aktivnosti u toku maja meseca, (30 programa za trideset dana za 30 godina) i programima, festivalima i aktivnostima svakog meseca tokom cele godine. JAZZ PATH discovery, ANIMANIMA – Filmovi o kojima se priča, Promocija monografije „Partibrejkersi„, Koncert: „Tribute to Azra„, BUĐENJE “Tvojih 15 minuta slave“ – HIP HOP koncert / žurka

Kroz ovaj jubilej, ne vezujemo se za važne datume već za važne aktivnosti, saradnike i programe koje smo izgradili i sačuvali i koje svojim održavanjem, tokom godina, najviše govore o značaju postojanja i rada ovakve kulturne institucije za mlade, u našem gradu.

Pozivamo Vas da istražite čime se SKC bavio tokom ovih godina i napravite priče o razvoju kulture i kulturnih programa iz najrazličitijih oblasti i ljudima koji su ih obeležili u SKC-u tokom ovih 30 godina.

Pozivamo Vas da budete naši gosti na programima u toku maja meseca!
.
Naša vrata i vrata svih naših prostora su vam otvorena!

Dobrodošli! Ovo je početak!

Pročitajte i...