Kulturna dešavanja

Slovački kratki film

slovackaProjekat Slovački kratki film je predstavljen od strane neprofitne organizacije Publikum u saradnji sa Slovačkom audiovizuelnim fondom. Cilj projekta je da se predstavi savremeni slovački kratki film sa fokusom na nagrade na kratkometražnim festivalima u stranim zemljama. Projekat je već održan u Poljskoj ( Varšava), Češkoj (Prag ) i Austriji (Linc), a u Srbiji će biti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

POSLEDNjI AUTOBUS (animirani)
r: Martin Snopek, Ivana Laučikova, 2011, 15:00
Početak je lovne sezone. Životinje u šumi ukrcaju se u mali autobus i pobegnu na sigurno. Kada lovci zaustave autobus u sred noći, njegovi putnici otkrivaju njihove prave prirode u strahu za svoje živote.

PRAŠINA I SJAJ (animirani)
r: Mihaela Čopikova, 2011, 11:15
Prašina i sjaj je prvi kratki animirani film od kreativnog dua Mihaela Čopikova i Veronika Obertova. Film kombinuje crtanje rukom i kompjutersku animaciju . Film je inspirisan San Franciskom i njegovim stanovnicima, prašinom i sjajem.
Prašina i sjaj je jednostavna priča o dvoje ljudi iz različitih sredina koji žive jedni pored drugih ali nikada ne komuniciraju direktno.

IZLOŽBA (kratki igrani)
r: Andrej Kolenčik, 2013.
Film govori o malom muzeju , gde ekonomski bum još nije stigao . Izgleda kao da je vreme stalo u tom nacionalnom muzeju, koji bi trebalo da posluži kao Slovački izlog. Plišane igračke su prekrivene prašinom , a tri radnika rade koji brinu o ogromnoj zgradi izgledaju kao da su sami muzejski eksponati.

HOMO CIRIS (doku-fikcija)
r: Jana Minarikova, 2013, 22′
Kratki film o želji da se bude riba.

KINO SVET (dokumentarni)
r: Marek Janičik, 2013, 28′
U 2012. je bilo 132 bioskopa u Slovačkoj. 23 su imali drvena sedišta. Više od 50% je nestalo te godine. Bioskop Osveta u Ocovi u Slovačkoj je jedan od poslednjih. Radio je od 1949-2012. Ondrej Hronciak, protagonista ovog dokumentarca radio je u njemu od 1972.

Mala sala Niškog Kulturnog Centra. Ulaz je besplatan.

Pročitajte i...