XXVIII Nišville Jazz Festival 2011

Rick Margitza na Nišville jazz festivalu

rick-margitza

„Mladi Lav“ iz Milesovog benda

Američki tenor saksofonista Rick Margitza (1961) nastupiće na predstojećem Nisville jazz festivalu kao specijalni gost sastava koji predvodi pevačica Maya Nova.

Kada je krajem osamdesetih ušao na velika vrata jazz, Margitzu je kritika okarakterisala kao jednog od predvodnika generacije „mladih lavova“ koji su, između ostalog sarađivali i sa velikim Miles Davisom. Na spisku legendi jazza sa kojima je Margitza snimao i nastupao su i Maynard Ferguson, Flora Purim and Airto Moreira, McCoy Tyner, Bobby Hutcherson, Tony Williams, Eddie Gomez, Chick Corea, Maria Schneider, Dave Douglas, a saradnja sa Milesom Davisom, osim konceratnih nastupa obuhvata i učešće na najbolje ocenjenom Milesovom albumu iz poslednje faze – „Amandla“
Margitza potiče iz muzičke porodice. Deda po ocu, romski violinista iz Mađarske, dao mu je prve časove violine kada je Rick imao samo četiri godine, a ubrzo je počeo da uči i klavir. Otac je bio violinista Simfonijskog orkestra iz Detroita, a deda po majci – jazz kontrabasista koji je svirao u orkestru Glena Milera, a kao violončelista na legendarnim snimcima Čarlija Parkera sa gudačima. Upravo taj album je presudno uticao da Margitza pređe na saksofon koji je studirao univerzitetima u Mičigenu, Detroitu, Bostonu (Berklee Schiool of music), Majamiju, a diplomirao na Loyola unvierzitetu u New Orleansu. Među njegovim profesorima su bili i Sonny Stitt, Gerry Niewood, Michael Brecker, David Liebman…. Posle perioda u New Orleansu, Margitza prelazi u Njujork gde osim saradnje sa mnogim poznatim muzičarima predvodi svoj bend. Pod svojim imenom objavio je deset albuma od kojih su tri („Hope“, „Color“ i „This is new“ – svi za „Blue Note“) ušli medju Top 20 Bilbordove liste jazz albuma, a poznavaoci ga osim kao saksofonistu veoma cene i kao kompozitora koji u opusu ima i orkestarska dela (između ostalog i dve simfonije i koncert za saksofon). Poslednjih godina živi u Parizu gde je napisao (za veoma široki instrumentarijum koji obuhvata violine, sitar, tablu, harmoniku, tradicionalne žičane instrumente…) i snimio stilski sasvim drugačiji album „Bohemia“ (za francusku etiketu „Nocturne“) na kojem je istraživao svoje romske korene prateći migracije ovog naroda iz Indije preko istočne Evrope.

Bugarska pevačica Maya Nova sa čijim će bendom nastupiti Rick Margitza, studirala je klasičnu gitaru i klavir, a stekla je master titulu za jazz i pop vokal na Pop Art departmanu Bugarske nacionalne muzičke akademije. Nastupala je i snimala sa svim vodećim bugarskim jazz i funk muzičarima uključujući i Nacionalni big band. Nastupala je Danskoj, Norveškoj, Kipru, Singapuru, Maleziji, Indiji, Kini, Južnoj Koreji. Polufinalista je vokalnog konkursa održanog u sklopu čuvenog Montreux jazz festivala. Poslednjih deset godina živi i radi u Singapuru gde i predaje na LaSalle College of The Arts. Nedavno je objavila album „Open“ na kojem osim standardnog repertoara ima i autorske kompozicije bazirane na bugarskim folklornim temama.

U postavi su još i klavirista Dimitar Bodurov (živi u Roterdamau gde je diplomirao jazz klavir i kompoziciju), kontrabasista Čavdar Načev koji je završio klasičnu gitaru i kontrabas na Richard Strauss Konservatorijumu i jazz kontrabas na New England Conservatory i živi u Bostonu (angažmani: Al Porcino Big Band, Haltura Jazz Band, Gerry Bergonzi, George Garzone, Allan Chase, Bob Moses, Milcho Leviev Trio, Jason Palmer Group, Allan Praskin…) i bubnjar Dimiter Dimitrov (završio Richard Strauss Konservatorijum, bio bubnjar Big Benda Bugarskog nacionalnog radija, a od 1998. predaje jazz bubnjeve na New Bulgarian University).

Pročitajte i...