Magazin

Razni izvođači – Ništavilo


Ništavilo

Nakon velikog uspjeha Goribor iz Bora u Hrvatskoj i čuđenja naših beogradskih kolega s portala Popbox na sjajne poduhvate Bokerinija & Paganske Ljubavi iz Niša, probudilo se veliko zanimanje za gradske scene širom Srbije jer je Zdena otkrio i pronašao niz zanimljivih imena za koje mediji nisu niti znali, a ako su ih i imali na trpezi, na njih nisu obraćali pažnju. Novi Sad je već objavio dvije kompilacije „Rock City Novi Sad“, a ovome se priključuje i ova kompilacija iz Niša sa 18 imena od kojih su neka veoma poznata (i priznata) i u daleko širim razmjerima od lokalne scene.

Ovdje je riječ o gotovo 80 minuta glazbe koja šara od industriala, elektronike s podosta različitosti do rocka, indie zvuka, punka i metala. Bogata scena.

Ovakvu kompilaciju prije 30-tak, pa i 20-tak godina bilo je nemoguće očekivati u lokalnim okvirima sredine poput Niša, ali činjenica je da današnja tehnika, kompjuterski programi s kojima je vrlo lako ovladati čine čudesa i jednostavno navedu i one ne baš pretjerano talentirane glazbenike da naprave svoja mala remek-djela. Zato ne bih htio secirati pjesmu po pjesmu jer za veliku većinu ovih autora nisam nikada čuo, već ću samo navesti one za koje smatram da su nešto zaista posebno.

Prije svega to su PLASMA ARC-MACHINING sa uvodnom žestokom electro-rock kompozicijom „Dance the devil dead“ s odličnog albuma „Plasma Arc-Machining“, mojeg no.14 albuma iz ex-Yu regije za 2007. (2007, Slušaj najglasnije), BOJAN ILIĆ BOKERINI & PAGANSKA LJUBAV – „U klinču sa nokdaun ribama“ (moj no.7 2007.godine) s fenomenalnog albuma „Monolit u plastu sena“ (2007, Slušaj najglasnije) i inače je najbolja skladba čitave kompilacije, zatim TEARPALM u odličnom electro-glitch psihodeličnom dub instrumentalu „DUBbed her the greatest pain“ (album „Prijatelj sa duhovima mesta“, 2008, Slušaj najglasnije) i FIGURATIVE THEATRE s plesnom electro-body kompozicijom „Homocider“ koja sadržava reference najboljih trenutaka New Order iz ’80-tih, elemente Kraftwerk, plesnih Front 242, pa i ranih Eat Static.

Moram spomenuti odličan završni psihodeličan lagani elektronski dub dancehall/ trip-hop-reggae broj ove kompilacije MARCONIERO, PT & DJ FUNKY JUNKIE – „Sloboda“ sa gitaristom PT-ijem iz Goribora (tekst je jednostavan, a odličan), zatim SIZIFE DAJ KAMEN koji imaju plesni Gang Of Four funk s elementima math-rocka u vrlo plesnoj „1240“ na srpskom jeziku, STYPTIC koji su predstavnici melodičnog nu-metal/funka (šaljiva stvar „She gets to me„). Tu se još nalaze tipični melodični punk/hc DOK 7, vrlo dobar industrial rock MLADEN MARJANOVIĆ & MILAN RISTIĆ, zabavni ska-punkeri PROCES u emotivnoj „Pesma br.7“ (a’la Justin Johnson’s) koji imaju u ekipi trubača i saksofonistu.

Posebnost kompilaciji daje mračna psihodelična indie-rock „Fluid“ (‘koraci su deo sreće’) banda koji se zove SREBRNA KIŠA KEROZINA i sjajan gitaristički pop hit „Nama ste“ 5% KRITIČNE MASE koji je sprdačina na srpsku ‘elitu’ koja živi u inozemstvu iz prizme običnog zidara (tekst: ‘gde god da počinje Srbija, prestaje zdrav razum, tvrdi stara izreka… za mesec dana vam zidamo vilu, ako treba i dve, puno dvorište građevinskih kićerica da vam pozavide sve komšije/ imamo super ekipu koja nadograđuje spratove, čisto za slučaj da vam ubrzo kuća bude niža nego kod komšije… zdravo živo Srbi, isti raspored, moje građevinsko preduzeće vam od srca poručuje – nama ste… preko ste niko i ništa ako perete sudove, u malom sobićku vas po pet’najst živite, jedete šećer i leb, e, bre štedite da po srpskim selima za života spomenike gradite…). Ha-ha-ha! Zabavni sarkazam do daske! Sve skladbe su odlično snimljene i solidno producirane.

A šta od nekadašnjeg grada koji je bio vodeća elektronska industrija u Jugoslaviji i treba očekivati? Samo dobar zvuk. To je tradicija Niša koji ovom kompilacijom dokazuje svoju veliku snagu ne samo zvuka, već i suvremenosti. Bravo Nišlije! I opet čast onome tko je sastavio kompilaciju! Tako se to radi! Super!

Naslovi:
01.PLASMA ARC-MACHININIG – Dance the devil dead,
02.NAVTA KRIEJTIV KRU – Underground,
03.DANCEFLOORERS – The other me,
04.MARGITA JE MRTVA – U sjeni neona,
05.FIGURATIVE THEATRE – Homocider,
06.NAHTY – Decide,
07.KITSCH ENSEMBLE – Tata voli silno,
08.5% KRITIČNE MASE – Nama ste,
09.TEARPALM – DUBbed her the greatest pain,
10.BOJAN ILIĆ BOKERINI & PAGANSKA LJUBAV – U klinču sa nokdaun ribama,
11.SIZIFE DAJ KAMEN – 1240,
12.STYPTIC – She gets to me,
13.DOK 7 – Uticaj,
14.MLADEN MARJANOVIĆ & MILAN RISTIĆ – Doručak i počinak,
15.DANILOV DOŽIVLJAJ BEČA – Mala,
16.PROCES – Pesma br.7,
17.SREBRNA KIŠA KEROZINA – Fluid,
18.MARCONIERO, PT & DJ FUNKY JUNKIE

Sloboda Ocjena (1-10): 9

Preuzeto sa sajta www.terapija.net uz dozvolu autora teksta i uredništva

Vladimir Horvat – Horvi