Film

Projekcija filma “Sestre“

film-sestreUtorak, 24.5.2011. godine u 18.30
Produkcija: Monte Royal Pictures, producent: Bojana Maljević
Režija: Vladimir Paskaljević
Uloge: Ivana Vuković, Ljubomir Bandović, Ana Maljević, Bojana Maljević, Milica Mihajlović, Boris Isaković, Milena Predić, Ivana Šćepanović, Elizabeta Đorevska, Velimir-Bata Živojinović

Radnja filma je smeštena u Sigurnu kuću u koju dolazi Marija (Ivana Vuković), devojka od 23 godine, koja je uspela da se izvuče iz lanca trgovine ljudima. Uz nepoverenje i strah počinje da se otvara Katarini (Ana Maljević), psihologu socijalne službe i policijskim inspektorima (Milica Mihajlović i Boris Isaković). Kroz Marijinu potresnu priču gledaoci saznaju kako je zajedno sa mlađom sestrom (Ana Mandić) stigla u bordel „Firenca“, negde u srpskoj provinciji, gde ih je vlasnik bordela Tadija (Ljubomir Bandović) držao zatvorene sa još nekoliko mladih devojaka. Svaka devojka je na različit način doživela okolnosti u kojima se našla: bez slobode kretanja, uz surovost, ucene i poniženja morale su da pristanu na seksualnu eksploataciju. Ono što devojke povezuje jeste: neinformisanost i želja za boljim životom.

Sala Pozorišta lutaka, ulaz besplatan
Organizatori: Pozorište lutaka i NKC
Pokrovitelji: Ministarstvo unutrašnjih poslova – Policijska uprava u Nišu i Grad Niš

Do kraja maja 2011.godine u gradovima Republike Srbije održavaju se projekcije domaćeg igranog filma „Sestre“ i tribine o problemu trgovine ljudima, u cilju nastavka preventivne kampanje, koja će biti još jedna od jasnih dokaza spremnosti Srbije da se suprotstavi trgovini ljudima, naročito kroz prevenciju i zaštitu žrtava trgovine.

Filmom „Sestre“ Republika Srbija podržava svetsku preventivnu kampanju Ujedinjenih Nacija u borbi protiv trgovine ljudima pod nazivom „Blue Heart Against Human Trafficking“, koja ima simbol plavo srce.

Ovaj projekat je jedan od pobednika konkursa Evropske unije „Podrška medijima u oblasti evropskih integracija“, a dobio je i donaciju Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Realizovan je uz pomoć Vlade Republike Srbije i uz logističku podršku svih vladinih i nevladinih organizacija koje se bave borbom protiv trgovine ljudima. Zbog zaštite žrtava promenjena su imena, tačna mesta događanja i pojedini detalji radnje.

Pročitajte i...