Magazin

Prirodni preparati uz koje možete imati zdravu kožu i kosu

prirodni preparati

Kako živimo u vreme kada je sve prepuno hemijskih sastojaka koji više štete našem zdravlju i našem organizmu uopšte, mnoge pripadnice lepšeg pola ali i pripadnici jačeg pola, sve više hrle i vraćaju se prirodnim preparatima, direktnim sastojcima prirode, kako bi negovali sebe i svoj izgled.

Kao rezultat svakodnevnog stresa, bilo psihičkog, bilo stresnih faktora fizičke prirode, svakako da veliku patnju trpe i naša koža i kosa, a kao posledica direktne spoljašnje ili unutarnje izloženosti najrazličitijim vrstama štetnosti.

Neki od najboljih preparata koji nam mogu pomoći u očuvanju što mladalačkijeg izgleda, a dolaze nam direktno iz prirode jesu kokosovo ulje, kokosovo mleko i bademovo ulje.

Kokosovo ulje za negu kože

U borbi protiv starenja kože, za mekanu i glatku kožu, kokosovo ulje je idealan izbor. Prirodno, bez toksina i konzervanasa, ono leči suvu i ispucalu kožu i vraća joj vlažnost i mekoću.

Kako je vaša koža idealno tlo za razvoj brojnih mikroorganizama, kokosovo ulje jeste prirodni antiseptik kojim je možete čistiti i tako je zaštititi od ovih mikro štetočina.

Pored toga što uklanja mrtvi, orožali sloj kože, isto tako štiti i obnavlja njen osnovni, zaštitni sloj. Idealno je za masažu, pomaže u zaštiti od sunca ali i u smanjivanju postojećih ožiljaka.

Njegova cena je veoma pristupačna, te stoga može da se koristi i za čišćenje lica, ali i umesto brojnih dnevnih i noćnih krema, a isto tako se od njega mogu spravljati razne maske kako za kožu tako i za kosu.

Kokosovo ulje i nega kose

Ovo je jedno od retkih ulja koje prodire direktno u koren dlake i na taj način je regeneriše ili pak smanjuje njena oštećenja. Idealno je za oporavak oštećene vlasi, za sprečavanje oštećene kose, ali i u borbi protiv peruti. Sve to čini efektom dodatne hidratacije i efektom hlađenja.

Za ispucale vlasi, tj njene krajeve, za toniranje, oblikovanje kose ali i za poboljšanje cirkulacije glave, kokosovo ulje se može koristiti samo, ili u vidu kakvih maski.

Kokosovo mleko i nega kože i kose

Za one koji to ne znaju, kokosovo mleko jeste produkt mesa ploda kokosa i nastaje njegovom preradom odnosno ceđenjem.

Ono što je najvažnije jeste da je ono najbolja zamena za kokosovo ulje, pa se tako može koristiti u iste svrhe za negu kože i kose, a sve zahvaljujući esencijalnim kiselinama i vitaminima koje poseduje. Tako, ono će vam pomoći da ubrzate rast kose, da oporavite svoje suvo teme i oštećene, zamršene vlasi, ali će učiniti i da vaša kosa sija i bude mekana.

Bademovo ulje

Bademovo ulje jeste pravi biser u kozmetičkoj industriji. Kako su bademi izuzetno bogati vitaminima, osobito B i E grupe, ali i brojnim mineralima, to odmah označava lepu kožu, blistav i nežan ten, elastičnost i mekoću.

Koristi se pre svega u borbi protiv bora, samo ili u sklopu raznoraznih maski. Nadalje, razne fleke i nepravilnosti, ali i podočnjaci na vašem licu nestaće velikom brzinom ako budete koristili ovo ulje.

Kada su u pitanju efekti koje ono ima na vašu kosu, savetuje se upotreba za suvu i oštećenu kosu i kosu koja opada, pre svega oralno, zbog mnoštva vitamina koje poseduje, ali i proteina i neizostavnog magnezijuma koji je neophodan organizmu. Pored oralne upotrebe, naravno da je i te kako bitna i lokalna upotreba, dakle direktno na vlasi, samo ili u sklopu raznih maski, u kombinaciji sa drugim uljima.

Dodatni saveti za zdravu kožu i kosu

Svakako da postoji još mnoštvo raznih prirodnih načina da dobijete efekat zdrave, mladolike kože, elastične i hidrirane, kao i sjajne, mekane i voluminozne vlasi.

Tu su dakle još i mnogi drugi prirodni preparati i hladno ceđena ulja, kakva su nezaobilazno maslinovo ulje, ricinusovo ulje kao i ulje susama, koji se naravno mogu nanositi samostalno ili u sklopu maski gde se mogu naći i u kombinaciji.

Ružina vodica je još jedno od prelepih mirišljavih sredstava za predivan izgled vaše kože, a uz to je i 100% prirodan preparat. Ona efikasno čisti kožu od masnoća i prašine i tako sprečava nastanak akni i mitisera. Takođe, idealno hidrira kožu i deluje protivupalno.

Cimet, jagode, limun, zobne pahuljice, krompir, krastavac i kamilica, samo su još neki od sastojaka iz prirode koje možete koristiti za negu. Svi oni, ali i brojni drugi prirodni preparati u mnogome mogu zameniti skupocene kreme iz hemijske kozmetologije. Stoga, ako ste nepoverljivi prema onome što nam nauka modernog vremana pruža, pokušajte se prisetiti starih bakinih recepata zbog kojih su one uvek tako mladoliko izgledale i imale zdravu i negovanu kožu i kosu, i primenite ih.

Pročitajte i...