Magazin

Kako da vam se godine ne čitaju sa lica

Jedna od glavnih preokupacija žena, a i muškaraca, jeste uvek bila kako da se godine ne čitaju sa lica. To je ponekad lako, a ponekad baš i ne. Ima mnogo načina da se godine nekako zabašure, ali nije sve tako jednostavno. Potrebno je na vreme početi sa bavljenjem prvim znakovima starenja. Ako se to odradi kako treba, šanse za uspeh su velike.

Želimo dati nadu i onima koji baš nisu mislili na vreme. Naime, veoma je važno da se bavite svojom kožom, čak i ako niste počeli u nekim mlađim godinama. Nema potrebe naglašavati da je ma kakva nega bolja nego nikakva. Ako ništa drugo, znaci starenja se mogu barem prikriti.

U tom smislu, nudimo vam zaista veliki broj korisnih saveta kako da se izborite sa godinama. Danas postoji pregršt načina da im prkosimo. Krenimo redom, od najvažnijih delova lica.

Bore oko očiju

Najkritičnije područje upravo je područje oko očiju. Takozvane mimičke bore javljaju se i u nekim mlađim godinama. Naravno, deo su mimike i ne vide se bez pokreta. U nekim malo zrelijim godinama, ove bore se vide i kada ne pomerate lice.

Trenutak kada treba početi sa negom ovog područja oko očiju je upravo u tom mlađem periodu, kada nema tih „golim okom” vidljivih pilećih nožica, kako se u žargonu zovu ove borice.

Niko ne voli slepoočnice koje su naborane, zato, hidrantna krema čim zakoračite u dvadesete godine mora biti deo vaše rutine. Naravno, kada se približite tridesetoj, krema za okoloočnu regiju mora dobiti mesto u vašem neseseru jer je taj deo sve dehidriraniji i traži dodatnu negu.

Kreme sa vitaminom K i vitaminom C mogu biti veoma korisne iz nekoliko razloga. Tamni kolutovi se javljaju upravo zbog nedostatka vitamina K. On se može nadoknaditi putem hrane, ali nije zgoreg dati mu buster u vidu dobre kreme. Vitamin C je poznat po svojim energetskim svojstvima. Plus, on izbeljuje tamnu boju.

U zrelim godinama, krema za regiju oko očiju treba da sadrži kolagen i koenzim Q10 jer on čini ove delove kože hidriranijima.

Pored korektivne, dekorativna kozmetika je neizbežna. Uložite u kvalitetan korektor, onaj koji se neće uvlačiti u pore i koji će učiniti da vaše lice zasija. Nikako nemojte nanositi korektor bez nege. Prvo kvalitetna krema, a onda korektor preko. Ujutru krema treba da bude laganija, dok uveče može i malo jača.

Imajte u vidu da preterano zamašćivanje ove regije može ujutru učiniti lice podbulim. Masnoća čini da se podočnjaci naduju. Ako to bude slučaj kod vas, onda hladnim oblogama ili jastučićima koje držite u frižideru, učinite da oni lako nestanu.

Bore smejalice

I bore oko usana se veoma lako stvore. Mic po mic i već se vide popularne marionetske linije. Znate, one koje podsećaju na lutke marionete. Pored adekvatne hidratacije i nege koja bi trebalo da je ujutru laganija, a uveče hranljivija, mnogo može pomoći i masaža lica.

Dok se kod okoloočne regije preporučuje samo balgo utapkavanje kreme za negu ili ostataka maske, lice, odnosno, deo oko usana se i te kako može masirati. Verovatno odmah mislite na skupe salonske tretmane, a ne mora da bude tako.

Masažu lica možete obaviti sami kod kuće. Za to će vam biti potrebna neka masnija krema koja odgovara vašem tipu kože, neko prirodno ulje ili prirodni preparati koji vam prijaju. Naravno, malo edukacije o masaži nije naodmet.

Pre svega, kada se masira deo sa leve i desne strane usana, to se radi pokretima na gore, ka slepoočnicama. Lice uvek treba masirati suprotno sili zemljine teže. Dakle, skupite palac ruke i nauljeni deo oko usana povlačite na gore, prvo laganim, a onda energičnijim pokretima. Tako naizmenično.

Tu je i brada, koju ne treba zanemariti. Raširite prostor između kažiprsta i srednjeg prsta i takođe povlačite kožu ka ušima. Masaža ne mora predugo da traje, ali je važno da svakog dana odvojite barem malo vremena za ovo.

To će biti mali napor za vas, ali veliki korak za vaše lice. Ulje ili kremu možete ostaviti da koža upije. Višak ulja upijte maramicom. Posle toga, nanesite svoju negu onako kako ste navikli. Od sastojaka, kreme za lice treba da sadrže hijaluronsku kiselinu ili neodermil, sastojke koji pomažu u obnavljanju kolagenskih vlakana i vraćaju elastičnost koži.

Bore na čelu

Jedan od glavnih problema koji se prvo vidi i veoma je uočljiv, jesu bore na čelu. Javljaju se u vidu ravnih linija i uglavnom ih ima više, ili u vidu vertikalnih bora između obrva. I jedne i druge su posledica mrštenja, odnosno mimike lica.

Jedan od načina da se one izbegnu je pokušaj kontrole mimike, što je jako teško, budući da smo svi nekako skloni da emocije izražavamo i pokretima lica.

Nega u vidu krema i sastojaka koje smo pomenuli, važi i za ovu regiju. Masaža o kojoj je bilo reči u prethodnom odeljku, u ovom slučaju bi trebalo da se obavlja na poseban način. Savijenim kažiprstom treba praviti cik-cak pokrete po čelu, kako bi se koža podizala i spuštala. Takođe, savijenim palcima kožu povlačiti ka slepoočnicama, i to spada u dobre pokrete.

Ipak, jednu stvar ne smemo prenebregnuti, a tiče se celog lica, sa posebnom pažnjom na čelo, a to je zaštita od sunca. Preuranjeno starenje se, između ostalog javlja i zbog toga što kožu tokom života previše izlažemo suncu, ne vodeći računa o posledicama. Koža pamti. U mlađim godinama se te posledice neće previše videti, ali kad krenu zrele godine, hoće.

Čelo je nekako leti najotkrivenije i najisušenije od sunca. Ujutru obavezno pre uobičajene kreme treba naneti i kremu sa SPF-om, kako bi lice bilo Zaštićeno od sunca. To se ne odnosi samo na negu kože u letnjem periodu, već i na zimi. Naravno da je koža u većoj opasnosti leti. Ipak, ne podcenjujte moć sunca ni kad je oblačno.

Aksesoari poput naočara i šešira su takođe poželjni. Nemojte biti ponosni ako vam lice pocrni. To znači da se niste dovoljno brinuli o njemu. Dobar puder takođe dosta štiti. Ima dobrih nekomedogenih pudera koji mogu osvežiti lice i pružiti dobru negu.

Grudi i vrat

Iako zvanično nisu deo lica, vrat i dekolte veoma doprinose da delujemo staro. Da ne biste stalno morali da nosite maramu oko vrata, negujte hranljivim kremama i ovu regiju. Ona je jako izložena suncu. Zato je SPF i ovde neophodan.

Masaža i nanošenje kreme uvek neka bude u pravcu brade. Znači, podićite kožu na gore. To će doprineti da njena svežina traje što duže.

Skrenite pažnju na dobre stvari

Starenje ne možemo zaustaviti, samo usporiti. Nije bilo reči o operativnim zahvatima i neinvazivnim tretmanima jer smo se bavili onim što možete kod kuće uraditi za sebe, a protiv starenja. Pošto je ono neminovno, poneka bora i može da se vidi.

Pomenuli smo dobar korektor i dobar puder. Podloga za šminku će ispeglati kožu i olakšati nanošenje pudera i korektora. Malo senčenja, rumenilo na jagodicama ili upečatljiv karmin svakako će skrenuti pažnju sa bora i pretvoriti vas u holivudsku divu. A i ako se vide, one su dokaz da ste se smajali, tugovali, mrštili, dokaz su da ste živeli. Ponosno ih nosite.

Pročitajte i...