Niške vesti

Pripreme za izgradnju krsta

Krst na Viniku Grad Niš priprema projektnu dokumentaciju za izgradnju krsta, posvećenog rimskom caru Konstantinu Velikom. Krst će biti izgrađen do kraja 2012. godine, uoči godišnjice Milanskog edikta. Predsednik Organizacionog odbora za izgradnju krsta posvećenog rimskom caru Konstantinu Velikom (271-337) Dragan Milošević rekao je da se u gradu priprema projektna dokumentacija za njegovu izgradnju i sva neophodna dokumentacija za uređenje kompleksa.

„Radovi na izgradnji kompleksa počeće krajem ove ili početkom naredne godine i biće završeni do kraja 2012. godine, uoči obeležavanja 1.700 godina od Konstantinovog Milanskog edikta“, rekao je Milošević Tanjugu.

Milanski edikt je zakonski akt kojim je proglašena verska ravnopravnost i od kada prestaje progon hrišćana.

Krst će biti podignut na brdu Vinik, koje se nalazi na severu Niša, na nadmorskoj visini od 400 metara, a biće vidljiv iz svih delova grada.

Visina krsta biće 80, raspon 40 metara, a krst će biti od metalne konstrukcije sa ugrađenim liftom i dve platforme.

Kompleks posvećen Konstantinu Velikom, koji je rođen u rimskom gradu Naissusu (današnji Niš) prostiraće se na 13 hektara i u njemu će biti izgrađen hotel, muzej posvećen caru, amfiteatar, bioskopska sala, medija centar, suvenirnica.

Sredstva za izgradnju kompleksa biće prikupljena od donatora, a neki su već ponudili deo privatnog zemljišta na Viniku za komleks.

Odluka o podizanju krsta doneta je krajem prošle godine potpisivanjem Deklaracije o crkveno-narodnom jedinstvu.

Taj dokument potpisali su predstavnici crkve, grada, vojske, policije, komore i predstavnici političkih partija.

Vezani članci: U Nišu najveći krst u Evropi

Izvor: RTS

Pročitajte i...