Niške vesti

Pokloni život – Poziv GO Palilula

Pokloni životGradska opština Palilula poziva građane, posebno dobrovoljne davaoce krvi, da se odazovu Dobrovoljnoj akciji tipizacije – POKLONI ŽIVOT, koja će se održati u Nišu, u subotu 09.07.2011. u Domu vojske Srbije (od 09 do 18 časova). Za tipizaciju će se od pojedinaca uzimati periferna krv i prema važećim etičkim standardima, davaci periferne krvi potpisaće informisani pristanak (informed consent).

Ovom aktivnošću pomažemo našem mladom sugrađaninu Tomislavu Cvetkoviću (ima 34 god.) koji boluje od akutne linfoblasne leukemije tipa B (B – CCLC 91.0). Lečen je u Nišu od 2008. godine 30 meseci i nakon 6 meseci od zadnje terapije održavanja dolazi do relapsa bolesti. Tomislav je oženjen suprugom Jovanom koja je doktor medicine i u petom je mesecu trudnoće. Kako su u našoj zemlji iscrpljene sve mogućnosti lečenja a na osnovu HLA tipizacije ne postoji podudarnost kod roditelja, niti njegova dva brata, pacijentu je kao jedina mogućnost preostala akcija pronalaženja podudarnog potecionalnog donora, matičnih ćelija i to starosti od 18 do 55 godina. Akcija tipizacije građana Niša odvijaće se pod neposrednim rukovođenjem, prof. dr Nadežde Basare, direktorke Interne klinike bolnice Sankt Franciskus u Flensburgu, Nemačka.

Akciju tipizacije u potpunosti podržava i troškove tipizacije finansira SMS Stiftung, Nemačka i bolnica St.Franciskus Hospital (Bolnica u kojoj se o svom trošku trenutno leči Tomislav). Zahvaljujući inicijativi uprave klinike u Flensburgu (direktoru, dr Ulter i posebno prof. dr Basari), kao i ličnom angažovanju dipl. ing Branislava Basare i osoblja SMS Stiftunga, biće omogućeno da se kroz proces tipizacije, u koji će biti uključeno preko 1000 dobrovoljnih davalaca, pronađe podudarni ne porodični davalac za alogenu transplataciju matičnih ćelija hematopoeze.

Ova humanitarna akcija ima za cilj i podizanja svesti građana o transplataciji i donatorstvu organa i tkiva, kako bi se povećao broj donatora i smanjila dužina čekanja na organe i matične ćelije za transplataciju. To znači i nadu za pacijente kojima transplantacija predstavlja jedini vid lečenja.

Kako je prema važećem protokolu lečenja transplatacija matičnih ćelija jedini vid lečenja i jedina šansa za duže preživljavanje, akciju tipizacije u rodnom gradu pacijenta, Nišu, u potpunosti podržavaju Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Klinički centar Niš, a posebno Klinika za hematologiju i imunologiju, Skupština grada Niša, Gradska opština Palilula i veliki broj dobrovoljnih davalaca za koje se očekuje da će se odazvati ovoj akciji. Za pojedinosti o aktivnosti, kontakt: Dragan Cvetković, e-mail: dragan@grafikagaleb.rs, telefon, +381 18/ 571- 222, mobilni GSM: +381 63 571-322, 18000 Niš, Srbija, Grafika Galeb d.o.o. Matejevački put 13.

Pročitajte i...