Kulturna dešavanja

Plivanje za Bogojavljenski krst

MedijanaGO Medijana i ove godine, po sedmi put, u saradnji sa Niškom eparhijom organizuje tradicionalnu manifestaciju „PLIVANjE ZA BOGOJAVLjENSKI KRST“, 19. januara 2013. godine sa početkom u 12.00 časova, na levoj obali Nišave, na nišavskom keju kod Amfiteatra, ispred zgrade „Doma mladih“.

Nadmetanje plivača za Bogojavljenski krst biće deo bogojavljenskih svečanosti kojima se nastavlja negovanje pravoslavne tradicije i običaja u našem gradu, obnovljeno od strane GO Medijana 2007. godine nakon prekida od skoro sedamdeset godina.

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje se praznuje i obeležava u spomen krštenja Isusa Hrista na reci Jordan. Za ovaj praznik vezani su i mnogi narodni običaji ukorenjeni u našoj pravoslavnoj tradiciji. Ovaj praznik i plivanje za bogojavljenski krst simbolizuju, između ostalog, život, čvrstinu duha, volje, telesne snage i hrabrosti.

Svi takmičari (plivači) biće darivani zlatnim krstićem, dok će pobednik biti proglašen „BOGOJALjENSKIM VITEZOM“ koji će biti darivan Časnim krstom, zlatnim lančićem sa krstom, lovorovim vencem i novčanom nagradom.

U programu Bogojavljenske svečanosti biće izveden prigodan kulturno-umetnički program uz učešće Crkveno-pevačke družine „Branko“i Crkveno-folklorni ansambl „Branko“.
GO Medijana poziva građane da u što većem broju svojim prisustvom uveličaju Bogojavljensku svečanost na niškom keju kod Amfiteatra 19.01.2013.u 12 časova.

Pročitajte i...