Niške vesti

Perun – prijavi korupciju anonimno

perunOd danas svi građani koji žele da Južnim vestima prijave korupciju, ali da pri tom njihov identitet bude sakriven, mogu to učiniti koristeći specijalizovani program – Perun.

Reč je o softveru razvijenom u saradnji sa vodećim svetskim stručnjacima iz oblasti zaštite „uzbunjivača javnosti“ (Whistleblowers). Tu su pre svega Džejkob Eplbam, koji od hapšenja Žulijana Asanža u javnosti predstavlja Vikiliks i Arturo Filasto iz organizacije Globaleaks, koji je u Nišu proveo 3 nedelje radeći sa programerima Južnih vesti na podešavanju sistema.

Krajnji cilj je, kaže urednik Južnih vesti Predrag Blagojević, otkrivanje korupcije, gde je zaštita identiteta građana koji je prijavljuju od ključnog značaja.

– Korupcija se po definiciji veoma teško otkriva i najčešće je potreban čovek „iznutra“. Ali, naši zakoni su prilično loši i bukvalno je nemoguće sakriti identitet građana koji žele da prijave korupciju. Bez obzira da li to čine telefonom, e-mailom ili SMSom. Do sada je jedini način bio da lično dođu i kažu nam šta znaju. Sada očekujemo da će se stvari bar malo promeniti – kaže Blagojević.

Sistem je, Blagojević, nazvan po Perunu, staroslovenskom božanstvu kome su se ljudi u to vreme zaklinjali na poštovanje dogovora.

– Perun je u stvari specifičan po jednoj stvari. Verovalo se da bogovi krivokletnike i zle ljude kažnjavaju u zagrobnom životu, dok ih je Perun kažnjavao za života. A, upravo to je nama danas bitno. Da oni koji krše zakone budu kažnjeni na vreme – kaže Blagojević.

Direktor Južnih vesti i programer koji je učestvovao u njegovoj izradi Vitomir Ognjanović, kaže da je upotreba Peruna veoma jednostavna.

– Slanje prijave je veoma prosto. Kao slanje običnog e-maila. Potrebno je samo da se sa Interneta skine program „TOR“ i da se nakon njegovog pokretanja ode na perun.juznevesti.com. Odatle bi samo trebalo pratiti uputstva – kaže Ognjanović.

Da bi se građani dodatno upoznali sa načinom funkcionisanja sistema postavljen je i poseban sajt www.perun.rs.

Južne Vesti | TV 5

Pročitajte i...