Spomenici Srbije
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu

Tag Archives: istorijske celine

Mapa Niša sa lokacijama

Na mapi Niša možete pronaći bitnije istorijske spomenike, spomeničke celine i kulturna dobra grada Niša, najznačajnije verske objekte i popularna izletišta u okolini Niša. Detaljnije »

Zgrada Oficirskog doma

Zgrada Oficirskog doma smeštena je na nišavskom keju u ulici Orlovića Pavla 28. Izgrađena je 1890. godine kao kafana "Bulevar" i do 1903. godine kada je otkupila Komanda grada koristi se kao Oficirski dom, sve do 1941. godine. Detaljnije »

Pasterov zavod

Pasterov zavod je izgrađen 1900. godine kao prva zdravstvena ustanova preventivne medicine na Balkanu. Detaljnije »

Zgrada Kabineta gradonačelnika

Zgrada Kabineta spada u red arhitektonski najvrednijih građevina u Nišu. Nalazi se u blizini nišavskog keja, u ulici 7. jula na mestu nekadašnjeg Kneževog dvora, letnje rezidencije kneza-kralja Milana Obrenovića. Detaljnije »

Zgrada glavne pošte

Podignuta je 1931. godine za potrebe filijale beogradske Hipotekarne banke. Nalazi se u samom centru grada, na uglu ulice Vožda Karađorđa i Orlovića Pavla. Detaljnije »

Kuća trgovca Andonovića

Predivno arhitektonsko zdanje nastalo između dva svetska rata. Građena je u duhu francuskog neoklasicizma. Vlasnik zgrada je poznati niški trgovac Andon Andonović, koji je bio jedan od najvećih uvoznika garderobe iz Italije, Francuske, Engleske, Grčke i drugih zemalja. Detaljnije »

Islam-agina džamija

Islam-agina džamija, koja se nalazi u Ulici Milojka Lešjanina, podignuta je 1870. godine, na temeljima starije džamije iz 1720. godine, neposredno pred oslobođenje Niša od Turaka. Detaljnije »

Sinagoga

Sinagoga Niš

Prva niška sinagoga je, sudeći po nejasnim istorijskim izvorima, sagrađena 1695. godine. Detaljnije »