Kulturna dešavanja

Opera „Marija Stjuart“

marija-stjuartDonicetijeva opera „Marija Stjuart“, direktno će se iz Metroplitena prenositi na velikom platnu bioskopa „Vilin Grad“ u Nišu i bioskopima „Cineplexx“ u Beogradu i Kragujevcu, 19. januara od 18 časova i 55 minuta.

Druga opera slavne Donicetijeve trilogije o dinastiji Tjudor ove sezone se premijerno izvodi na sceni Metropolitena. Reditelj opere je Dejvid Mekvikar, koji je prošle sezone režirao i „Anu Bolen“. Snimak ove prve priče Donicetijeve trilogije iz Bečke Državne opere domaća publika je mogla da vidi u operskoj predsezoni bioskopa „Cineplexx“.

„Donicetijeve tri opere o Tjudorima vrlo se razlikuju u tonu, raspoloženju i muzici. Za razliku od prošlogodišnje Ane Bolen, u kojoj smo pažljivo sledili istorijske detalje, u Mariji Stjuart odlučili smo se za slobodniji vizualni stil. Umesto da bude odraz istorijskog, želeli smo da oslika romantični duh priče i Donicetijeve muzike“, objašnjava Mekvikar.

Ulogu buntovne škotske kraljice Marije tumači Džojs Didonato. U ulozi njene moćne rivalke, kraljice Elizabete I, debituje južnoafrički sopran Elza van den Hiver. Grofa Lestera izvodi Metju Polencani, koga su posetioci bioskopa „Cineplexx“ i „Vilin Grad“ već videli u ulozi Nemorina u operi „Ljubavni napitak“. Dirigent je Mauricio Benini.

Pročitajte i...