Spomenici Srbije
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
Opera “Marija Stjuart”

Opera “Marija Stjuart”

marija-stjuartDonicetijeva opera “Marija Stjuart”, direktno će se iz Metroplitena prenositi na velikom platnu bioskopa “Vilin Grad” u Nišu i bioskopima “Cineplexx” u Beogradu i Kragujevcu, 19. januara od 18 časova i 55 minuta.

Druga opera slavne Donicetijeve trilogije o dinastiji Tjudor ove sezone se premijerno izvodi na sceni Metropolitena. Reditelj opere je Dejvid Mekvikar, koji je prošle sezone režirao i “Anu Bolen”. Snimak ove prve priče Donicetijeve trilogije iz Bečke Državne opere domaća publika je mogla da vidi u operskoj predsezoni bioskopa “Cineplexx”.

“Donicetijeve tri opere o Tjudorima vrlo se razlikuju u tonu, raspoloženju i muzici. Za razliku od prošlogodišnje Ane Bolen, u kojoj smo pažljivo sledili istorijske detalje, u Mariji Stjuart odlučili smo se za slobodniji vizualni stil. Umesto da bude odraz istorijskog, želeli smo da oslika romantični duh priče i Donicetijeve muzike”, objašnjava Mekvikar.

Ulogu buntovne škotske kraljice Marije tumači Džojs Didonato. U ulozi njene moćne rivalke, kraljice Elizabete I, debituje južnoafrički sopran Elza van den Hiver. Grofa Lestera izvodi Metju Polencani, koga su posetioci bioskopa “Cineplexx” i “Vilin Grad” već videli u ulozi Nemorina u operi “Ljubavni napitak”. Dirigent je Mauricio Benini.

Ostavi komentar