Kulturna dešavanja

Opera “Bura“ u Nišu

buraPremijerno izvođenje opere „Bura“ prenosiće se 10. novembra uživo iz Metropolitena u bioskopu „Vilin Grad“ u Nišu i bioskopima „Cineplexx“ u Beogradu i Kragujevcu. Početak prenosa je u 18 časova i 55 minuta.

„Bura“ savremenog britanskog kompozitora Tomasa Adesa je inspirisana Šekspirovom istoimenom dramom. Svetsku premijeru imala je u londonskoj Kraljevskoj operi, kada je naišla na veliko odobravanje kritike i publike i proglašena je modernim remek-delom. Ovo je njena premijera na pozornici Metropolitena, a Tomas Ades će biti i dirigent. Producent Robert Lepaž u svojoj inovativnoj viziji na sceni rekonstruiše unutrašnjost milanske Skale i pretvara je u čarobno ostrvo, na kome se odvija radnja. Kao i na svetskoj premijeri, Prospera tumači Sajmon Kinlisajd, a pratiće ga Izabel Leonard, Jestin Dejvis, Alek Šrader i drugi.

„Bura je neverovatno, zadivljujuće delo“, komentariše Lepaž. „U njemu je uhvaćena čarolija Šekspirove poslednje drame. Ono je poput magične kutije pune trikova. Pravi dar za mene i stvaralački tim.“

Ulaznice su u prodaji

Pročitajte i...