Niške vesti

Olakšan saobraćaj na Palilulskoj rampi

projekat-palilulska-rampaGrupa studenata Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu podržana od strane Programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice“ (PECD program) i kompanije Philip Morris Operations a.d. izradila je bežični sistem signalizacije kojim se olakšava saobraćaj na jednoj od najprometnijih niških raskrsnica – Palilulskoj rampi. Ovim povodom u Laboratoriji na Elektronskom fakultetu u prisustvu brojnih zvanica i studenata, simuliran je rad opreme koja će 26.maja biti postavljena na raskrsnici.

Projekat je predstavio Valentino Nikolić, vođa projekta u prisustvu docent dr Zoran Jovanović, mentora projekta, profesor dr Dragana Antića, dekana Elektronskog fakulteta, profesor dr Igora Novakovića, predsednika gradske opštine Palilula, Vladislava Ivkovića, načelnice Uprave za komunalnu delatnost, energetiku i saobraćaj Grada i Danijele Marvić, koordinatorke PECD programa.

Tim studenata sa svojim mentorom baveći se saobraćajnom problematikom na raskrsnici „Palilulska rampa“, osmislio je, projektovao i kreirao semaforski bežični sistem. Izrađeni su displeji koji prikazuju vreme preostalo do paljenja crvenog i zelenog svetla na semaforima, displeji za prikaz vremena prolaska vozova kroz raskrsnicu, kao i govorni automati za prelaz ulica za slepe i slabovide osobe. U laboratoriji na fakultetu napravljeno je osam displeja belih dioda koji će vozačima pružati informaciju vremena prolaska voza kako bi u skladu sa tim koristitili alternativne pravce. Izrađeno je i šest LED displeja crveno-zelenih dioda koji imaju dvostruku funkciju – prikaz tačnog vremena do prolaska voza i prikaz vremena upaljenog crvenog i zelenog svetla na semaforima, što učesnicima saobraćaja pruža prohodniji prolaz i smanjuje gužvu na raskrsnici.

Projekat je realizovan u saradnji i uz poštovanje propisa nadležnih institucija. Dozvole za realizaciju projekta izdali su: „Uprava za komunalnu delatnost, energetiku i saobraćaj“, „Direkcija za izgradnju grada Niša“ i gradske opštine „Palilula“ i „Medijana“, a postavljanje opreme na raskrsnici obaviće JKP „Gorica“ – sektor „Signalizacija“.
Projekat „Raskrsnica Palilulska Rampa“ realizovan je u okviru Programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice“ (PECD program) koji se sprovodi pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris Operations a.d.

Dragan Vidojković

Pročitajte i...