Niške vesti

Obrazovanje po modelu EU

ljudiNa poziv TAEKS odeljenja Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje i evropsku susedsku politiku, član Veća Gradske opštine Palilula Zorica Stoiljković, učestvovala je na konferenciji u Briselu od 1. maja do 4. maja 2011. godine.

Tema ove konferencije je bila “Stručno usavršavanje“.

Srpsku delegaciju u Briselu činila su još četiri predstavnika lokalne samouprave ( iz Valjeva, Uba, Pirota i Kanjiže), kao i predstavnici ostalih zemalja Zapadnog Balkana.

Cilj ove konferencije je bio da se predstavnicima Komiteta Regiona prenesu iskustva o sistemu obrazovanja kod nas, ali i da se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana upoznaju sa evropskom politikom doživotnog učenja, stručnog usavršavanja i obuke, primerima reforme javne uprave, procesom donošenja odluka u Evropskoj uniji, kao i obrazovnim politikama. Jedan od ciljeva bio je i razmena iskustva i povezivanje učesnika, kako međusobno, tako i sa kolegama iz regiona.

Lokalne i regionalne vlasti igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju sprovođenja pravnih tekovina Evropske unije. Ova uloga je posebno važna u oblasti obrazovanja i socijalne politike. Zato je ova konferencija značajna jer doprinosi povećanju kapaciteta lokalnih vlasti da se pripreme za pristupanje Evropskoj uniji, boljem razumevanju i znanjima o evropskim integracijama i procesu pristupanja, zatim razmeni iskustava i najbolje prakse u vezi sa evropskim integracijama, kao i ključne uloge lokalne samouprave u oblasti stručnog obrazovanja i prilagođavanju tržištu rada.

Na konferenciji su predstavljeni strateški ciljevi Evropske unije do 2020. godine u oblasti obrazovanja i evropske mreže u ovoj oblasti.

Pročitajte i...