Niške vesti

Obnovljen rad “Divljana“

Divljane Oko 4.000 kvadrata dečjeg odmarališta „Divljana“ posle nekoliko godina pauze, ponovo je otvoreno za učenike niških osnovnih škola koji u ovoj šumovitoj oazi pohađaju školu u prirodi. Kapacitet smeštaja za boravak dece je 200 mesta, a ovaj objekat je jedini adekvatni prostor u Srbiji za boravak dece koja pohadjaju ovu vrstu rekreativne nastave. Osnovci će tokom boravka moći da se rekreiraju, uživaju u prirodi, ali i da nauče nešto novo. Direktor centra Despot Despotović rekao je da je urađeno dosta toga da boravak deci u odmaralištu bude što prijatniji i bezbedniji. Prema njegovim rečima, renovirani su zastareli objekti, obnovljeni sportski tereni i uređena šetališta oko samog odmarališta.

– Osim novih objekata, promenjen je i koncept rada, pa će od ove sezone posebna pažnja biti posvećena dopunskom obrazovnom radu, a ne samo odmoru i rekreaciji. Sa decom će 24 sata dežurati stručno osoblje i nastavnici, a od ove godine biće prisutni i animatori – osoblje koje će sa osnovcima raditi na osnovu njihovih interesovanja.

Despotović kaže da su rešeni veliki problemi kao što su instalacije za toplu vodu, funkcionisanje kuhinje i drugo.

– Posle adaptacije uveli smo neke novine u funkcionisanje „Divljana“, a to je da Hitna medicinska pomoć i policijski organi dežuraju 24 sata dnevno, tako da brige za roditelje nema, kao što je bilo ranije. Adaptirali smo kuhinju, učionice, mini sale za stoni tenis i slobodnu razonodu, kao i paviljone gde spavaju deca. Učenici imaju na raspolaganju pet terena za male sportove. Svaka učionica ima posebne sobe za učitelje. Nekada su stručni rekreatori radili sa decom samo u drugoj smeni, dok danas to čine preko celog dana. Rekreatori su mnogo važni jer, pored učitelja, kod dece uočavaju deformacije kičme i druge probleme – priča Despotović.

On kaže da su planovi „Divljana“ da se izgradi sportska hala i obnovi bazen koji postoji kako bi se preko leta, kada nema dece, u objektima pripremali sportisti.
– Sva deca samohranih majki, blizanci, treće i četvrto dete, kao i mališani siromašnih roditelja imaju besplatan boravak kod nas. Sada takođe planiramo da napravimo i kompjutersku učionicu sa velikim protokom interneta – zaključuje Despotović.

Sedmodnevni smeštaj u „Divljani“ sa svim troškovima, pun pansion sa prevozom, košta 7.000 dinara.

Izvor: Blic

Pročitajte i...