Niške vesti

Novi park u Nišu

novi-park-u-nisu U Nišavskoj ulici kod pešačkog mosta na Nišavi, na mestu nekadašnje velike divlje deponije, izgrađen je novi park. Na nešto više od jednog hektara zasađeno je više od stotinu stabala četinara i lišćara i veliki broj sadnica ukrasnog šiblja.
– Zasađena je i trava, pripremljeno zemljište, tako da će s proleća ovo ličiti na pravi park. Narednih dana biće postavljene i nove ljuljaške i klackalice za decu, a svi radovi biće završeni u narednih mesec dana – kaže Slobodan Đorđević, rukovodilac službe zelenila.

Radnici gradskog zelenila postavili su i drvenu ogradu koja se pruža duž trase buduće Nišavske ulice, kako bi sprečili ulaz kamionima i automobilima sa prikolicama koji na tom mestu već decenijama bacaju smeće i šut.
– Više nećemo iz kuće imati pogled na đubrište. To je do sad bila katastrofa. Živimo preko puta Bulevara Nemanjića i umesto da bude lepo jer imamo lep pogled na reku, mi smo imali deponiju ispred nosa. Sada je fantastično – kaže Snežana Krstić, čije dvorište je od novog parka udaljeno samo nekoliko metara.

Na bregu, kako ovu lokaciju nazivaju komšije, divlja deponija rasla je više od pola veka. Samo u poslednjih nekoliko godina potrošeno je brdo para da se đubre očisti, ali su neodgovorni građani nastavljali da tu isteruju velike količine smeća i sve je bilo uzalud.

Ipak, prošle godine građani su se sami organizovali, sakupili nekoliko stotina potpisa i peticiju za izgradnju parka na mestu deponije predali Opštini Pantelej.
Vrlo brzo teren je poravnjan, naneta je velika količina zdrave zemlje i zasađene prve sadnice. Posao se sada privodi kraju.

– Dobili smo prvi uređeni parkovski prostor u opštini Pantelej. Ali, sada predstoji znatno teži deo posla, gde očekujem i pomoć komšija, a to je da ovaj park očuvamo ovako lepim kao što je sada – kaže Slaviša Dinić, predsednik opštine Pantelej.

Izvor: Južne Vesti

Pročitajte i...