Niške vesti

Nova zgrada kardiohirurgije u Nišu

klinicki-centar Državni sekretar Ministarstva zdravlja Nevena Karanović, direktor niškog Kliničkog centra Srbobran Trenkić i direktor „Tončev gradnje“ Miroljub Nikolić potpisali su u Nišu ugovor o izgradnji zgrade Klinike za kardiohirurgiju. Izgradnja klinike, čija je vrednost 180 miliona dinara, počeće odmah u produžetku sadašnje zgrade internih klinika niškog Kliničkog centra.

Zgrada će imati prizemlje i sprat ukupne površine od 2.500 kvadrtanih metara gde će se nalaziti dve operacione sale, intenzivna i poluintenzivna kardihiruška nega sa po četiri ležaja.

Karanović je rekla da su sredstva obezbeđena iz NIP-a, da je rok za gradnju osam meseci, ali da će kardiohiruške intervencije u Nišu početi već u novembru ove godine na opštoj hirurgiji za šta je ranije obezbeđena sva potrebna oprema u vrednosti od 150 miliona dinara.

– Nismo želeli da čekamo završetak nove zgrade, već smo odlučili da u čitav posao krenemo ranije, jer smo planski u ranijem periodu obezbedili opremu i edukovali potreban kadar“, navela je ona.

Direktor Kliničkog centra Trenkić rekao je da je iz regiona jugoistočne Srbije, do sada, godišnje u druge ustanove zbog kardiohiruških intervencija upućivano između 400 i 500 pacijenata.

Za vrhunskog kardiohirurga potrebno je 12 godina školovanja i još pet godina intenzivnog rada, rečeno je novinarima.

Pročitajte i...