Kulturna dešavanja

Noć muzeja 2014 – Niš

noc-muzejaUmetničko-produkcijska grupa Noć muzeja će 17. maja, po jedanaesti put, otvoriti vrata više od 150 kulturnih ustanova širom Srbije kada će u jednoj noći u više od 60 gradova i mesta, posetioci biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama i trgovima i uživaju u premijernim izložbama i zanimljivim sadržajima.

Posetioci u Nišu moći će da vide:

Logor u filmskoj i pozorišnoj umetnosti

Uz klasičan obilazak Logora posetiocima će biti po prvi put prikazan logor u filmskoj i pozorišnoj umetnosi. Biće prikazan jedan od tih filmova, zatim dokumentarac o Logoru i snimak predstave koja je povezana sa strahotama II svetskog rata.

U samom Logoru i glumci niškog Narodnog pozorišta imali smo svoje predstave. Snimljen je i dokumentarni film o logoru u kome su sačuvana sećanja preživelih logoraša na strahote i golgotu koju su preživeli.

Logor „12. februar“ prisutan je u pozorišnoj i filmskoj umetnosti Niša u proteklim decenijama. Kao kulisa i scenografija služio je za snimanje filmova Lager Niš, Dvoboj za južnu prugu, Pljačka III rajha. Po prvi prvi put biće prikazane fotografije sa snimanja, sećanja glumaca i autora koji su učestvovali u stvaranju filmova. U samom Logoru i glumci niškog Narodnog pozorišta imali smo svoje predstave. Snimljen je i dokumentarni film o logoru u kome su sačuvana sećanja preživelih logoraša na strahote i golgotu koju su preživeli.

Projekciona sala Logora „12. februar“
18.30 – projekcija filma U žicama Lagera Niš reditelja Marije Krstić
19.30 – projekcija filma Lager Niš reditelja Miomira Stamenkovića
22.00 – snimak monodrame Besane noći Dragiše Cvetkovića

Izložba Igora Stepančića

Zdrava tvrđava VI – Plava planeta

Na terasi galerije Salon 77

Zdrava tvrđava je program ekoloških radionica za decu predškolskog uzrastakoja se tradicionalno, ove godine šesti put, realizuje u saradnji sa Galerijomsavremene likovne umetnosti iz Niša. Cilj projekta je razvijanje ekološke svesti- upoznavanje najmlađe populacije sa ekološkim problemima i načinima da seoni prevaziđu putem recikliranja otpada i njegovog prerađivanja u upotrebne ilepe predmete. Svake godine kroz jednonedeljni program stotinak mališanauči o reciklaži kroz radionice kao što su – ručna izrada papira, oslikavanjeodeće prirodnim bojama, izrada nakita i sl. Zdrava tvrđava 2013. godine bila jeposvećena Mikrokosmosu- svetu insekata, izradjeno je trinaest skulptura.Deca su ih vajala uz pomoc moderatora (vajarke Miljane Savićević i i slikaraMarka Lazića) tehnikom paper – mashe. Osnova skulptura izrađivana je odstrarog papira, pet ambalaže i žice. Nastale radove posetioci su imali prilike davide na prošlogodišnjoj Noći muzeja.Realizacija programa se i ove godine odvija u nedelji koja prethodi Noćimuzeja. Ovogodišnji program održava se pod nazivom “ Plava paneta“ iposvećen je životinjskom svetu insekata.Izrada modela će se kao i do sadasprovesti recikliranjem starog papira, plastične ambalaže i žice.

Grupna Izložba radova dve dečije radionice. Postavka sadrži radove dece uzrasta od pet do dvanaest godina. Predstavljeni su radovi koji su deca proizvela tokom prethodne godine, i videćemo različite tehnike – suvi pastel, tuš, olovka u boji, ugljen i kombinaciju istih. Teme su raznolike- pejzaž, mrtva priroda, portret… Radovi predstavljaju riznicu dečijih umetničkih radova nastalih sa željom da slikom dočaraju svet oko sebe onako kako ga oni doživljavaju.

Likovni pedagog je Marina Milovanović.

Izložba Laze Vozarevića

Otvorene radionice

Postavka učeničkih radova sva četiri odseka (grafički dizajn, tekstilni dizajn i dizajn enterijera i industrijskih proizvoda i odsek likovnih umetnosti).Radionice origamija, marblinga, kaligrafije, crtanja i slikanja…

21:00 – 01:00 h

Tokom večeri u toku prezentacija višestrukih talenata iz različitih oblasti umetnosti: likovne, primenjene, muzičke, dramske… učestvuju učenici Umetničke i Muzičke škole.

Da li si to ti

Izložba „Da li si to ti“ , u prostorijama škole, predstavlja fotografije nastavnika i učenika, kako su izgledali nekad a kako izgledaju danas.
Škola mode i lepote će se u okviru „Noći muzeja“ 2014. godine, predstaviti i izložbom radova učenika : maskama, kostimima, nakitom, frizurama, , kao i savremenim dizajnom tekstila i odeće. Centralnu aktivnost činiće performans (koji izvode glumci) i modna revija ispred škole, a posetioci će imati priliku da prisustvuju izradi scenske šminke i frizure u salonima naše škole.

20h -Izrada scenske šminke i frizure
21h-Performans (glumci niškog pozorišta)
21.15h-Modna revija

Noć mode

Prezentacija dizajnerskih proizvoda.
Licem u lice sa dizajnerima Fashion cornera
Kratko upoznavanje i razgovor sa dizajnerima Fashion cornera.

Umetnici stvaraju za Vas

U zelji da odrzimo tradiciju i ozivimo stare umetnicke zanate stvaracemo i priblizicemo izradu nasih radova posetiocima. Posetioci bi mogli da vide slikanje ikona, rucno duborezanje, ispisivanje kaligrafije u izlozbenom prostoru. Stvaranje umetnickih dela pratice duhovna muzika.

Oslikavanje murala

U sklopu dodatnog sadrzaja umetnik ce oslikavati spoljasnji zid galerije. Posetioci ce biti u mogucnosti da vide uzivo oslikavanje murala i time cemo im pribliziti tehniku oslikavanja.

Revija srednjevekovne odeće

Niški pesnički krug (veče poezije) i duhovna muzika

Pročitajte i...