XXVII Nišville Jazz Festival 2010

Nišville 2010 | Workshop

Nišville WorkShop

Na korak do Jazz akademije

Nišville jazz radionice održaće se i ove godine od 12. do 15. avgusta na više punktova u gradu što je prema rečima direktora festivala Ivana Blagojevića novi korak u nastojanju da Niš dobije Jazz akademiju.

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević podseća da je sve počelo pre nekoliko godina dolaskom delegacije Dalaver state Univerziteta (USA) koju je predvodio dekan te visokoškolske ustanove, a među delegacijom profesorima koji su došli u Niš je bio i legendarni trubač Donald Byrd – dvostruki doktor: muzike i prava.

– Izuzetan uspeh prošlogodišnje besplatne radionice duguju razumevanju i pomoći gradonačelnika Niša, gopodina Miloša Simonovića, koji je sjajno prepoznao izuzetnu važnost ovakvog vida edukacije. Tada smo prvi put organizovali radionice za sve grupe instrumenta koji se koriste u džezu: klavir, bubnjevi i udaraljke, bas gitara i kontrabas, limeni duvači (truba i trombon), instrumenti sa trskom (saksofoni i klarinet) i flauta, gitara i vokal, a predavači su bili skoro svi headlineri festivala: Candy Dulfer, Miroslav Vitous, kompletna postava Mingus Dynasty, Yehia Khalil, Randy Brecker, Grace Kelly, Michaella Rabitsch, Robert Pavlik, Vicky Almazidu, Milcho Leviev, Ratko Zjača… Prošlogodišnji Nišville workshop dobio je izuzetno pozitivne ocene, kako od strane predavača, tako i od devedesetak polaznika koji su se kvalifikovali na osnovu poslatih snimaka, i koji su, pored besplatnod pohadjanja radionica dobili i mogućnost da besplatno prate kompletan program festivala, i tako u praksi provere sve ono što su naučili tokom rada sa najvećim imenima džeza, kaže Blagojević. On naglašava da su neki od predavača, motivisani entuzijazmom i kvalitetom polaznika, nastavljali rad sa čitavim grupama i po završetku dogovorenih termina i to u stanovima samih učenika.

– S obzirom da su i velika sala i klub Simfonijskog orkestra od ujutru pa do početka programa bili zauzeti za workshop, pojedini muzičari su na konstatacije polaznika da je bilo super, ali da ima još nekih stvari koje su željni da saznaju, odgovarali: „OK. Hajdemo negde da nastavimo“ – naravno ne tražeći dodatni honorar! Posebno smo ponosni što smo uspeli da ubedimo Candy Dulfer da održi workshop za saksofon – što ona inače do sada nije radila, da bi nam, post festum, rekla kako je to sasvim novo iskustvo i za nju bilo od velike kosristi. Uostalom, dodaje Ivan Blagojević, koliko je sve to uspelo može se zaključiti i na osnovu mnogih mailova polaznika iz raznih krajeva Srbije koji su nam se po završetku festivala zahvaljivali na odličnoj organizaciji i novim saznanjima koja su „iz prve ruke“ dobili od svetski poznatih muzičara.
Ivan Blagojević zaključuje da je namera da i ove godine workshop bude besplatan za polaznike, a već su postignuti dogovori da se predavači budu najpoznatija imena ovogodišnjeg izdanja.

– Pozivamo sve zainteresovane studente muzičkih akademija, učenike muzičkih škola, ali i samouke muzičare da se prijave za workshop, odnosno, pošalju svoje podatke i snimke. Workshop će i ove godine biti besplatan, a da li će na njemu ponovo predavati vi headlineri festivala, zavisi da li ćemo ponovo imati finansijsku potporu neophodnu za pokrivanje osnovnih troškova (honorari predavača, zakup sale, iznajmljivanje opreme…). Ivan Blagojević kaže da održavanje ovakvog workshopa može da bude odlična osnova za prvu srpsku jazz akademiju, koja bi, kao podrška decentralizaciji, trebalo da bude upravo u Nišu zahvaljući upravo rejtingu koji festival ima kod potencijalnih budućih studenata, kako iz Srbije, tako i iz zemalja u okruženju.

Pročitajte i...