Kulturna dešavanja

Niška kinoteka

kinotekaSvakog utorka u Sali 2 Kupina bioskopa biće organizovana Niška kinoteka u organizaciji kupina bioskopa i Niškog Kulturnog Centra. Cena ulaznice za sve projekcije iznosi 150 dinara.

Ciklus „Hrišćanstvo i film“

14.5.2013. u 21.00
„Meri, kraljica Škotske“ (Mary, Queen of Scots, 1971)
Režija: Charles Jarrott
Uloge: Vanessa Redgrave, Glenda Jackson, Patrick McGoohan, Timothy Dalton, Nigel Davenport
Borba za engleski presto u XVI veku između Elizabete I i Marije Stjuart. Engleska kraljica Elizabeta I nije imala naslednike, a u slučaju njene smrti zakonski naslednik krune je Marija Stjuart čija je baba bila rođena sestra Henrika VIII. To ne odgovara protestantima u Engleskoj, jer se Marija Stjuart ne odriče svog katoličanstva.
Film je nominovan za 5 Oskara, uključujući i Vanesu Redgrejv za glavnu žensku ulogu.

21.5.2013. u 21.00
„Misija“ (The Mission, 1986)
Režija: Roland Joffé
Uloge: Robert de Niro, Jeremy Irons, Ray McAnally, Aidan Quinn, Liam Neeson
Španski jezuitski sveštenik, otac Gabrijel dolazi u južnoameričku džunglu kako bi sagradio misiju i preobratio lokalne Indijance u hrišćanstvo. Pridružuje mu se nekadašnji portugalski plaćenik, Rodrigo Mendoza, koji vidi jezuitsku misiju kao utočište i mesto iskupljenja zbog ubistva svog brata.
Dobitnik Zlatne palme u Kanu, Oskara za fotografiju i nagrade Bafta za muziku (Enio Morikone).

28.5..2013. u 21.00
„Andrej Rubljov“ (Андрей Рублёв, 1966)
Režija: Андрей Тарковский
Uloge: Анатолий Солоницын, Иван Лапиков, Николай Гринько, Николай Бурляев
Kroz priču o velikom ruskom ikonopiscu iz XV veka, Andreju Rubljovu koji je naslikao ikonu Svete Trojice, prati se psihologija stvaralačkog čina i duševno stanje koje u umetniku izaziva društvo. U nemogućnosti da se odupre zlu, on se zavetuje na ćutanje. Nagrada Fipresci na Festivalu u Kanu, a po izboru naših kritičara najbolji film u prvih petnaest godina Festa.

Pročitajte i...