Niške vesti

Niš podržava osnivanje Klastera naprednih tehnlogija

napredna-tehnologija U Gradskoj kući potpisan je Memorandum o podršci budućem Klasteru naprednih tehnlogija u regionu grada Niša. Klaster će povezati firme na niškom području koje se bave proizvodnjom elektronskih uređaja, informacionim tehnologijama i mehaničkim inženjeringom. Njihovo udruživanje i zajednički nastup podržali su Grad Niš, Projekat za razvoj konkuretnosti i promociju izvoza SECEP, zajednički projekat Evropske unije i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, kao i Univerzitet u Nišu i Regionalna privredna komora Niš.

Osnivanje klastera ima cilj da ojača lokalne firme i lokalne ekonomije. Udruživanjem u klaster, lokalnim firmama koje se bave proizvodnjom elektornskih uređaja kao i firmama koje se bave informacionih tehnologijama biće pružena podrška koja se odnosi na njihov poslovni i tehnički razvoj, istraživanje, marketing i zajednički nastup na ciljanim tržištima, veštine zaposlenih, saradnja sa obrazovnim institucijama itd.

Gradonačelnik Miloš Simonović rekao je da dobri rezultati koje već pokazuje nedavno formirani Klaster reciklažne industrije, što daje nadu da će dobre rezultate pokazati i Klaster naprednih tehnologija.

– Niš ima potencijale za razvoj elektronike i informatike, a ovaj klaster omogućiće da se taj potencijal razvija, jer će pomoći da ovaj kraj bude prihvaćen kao poželjna lokacija za poslovanje kompanija koje se bave naprednim tehnologijama – rekao je gradonačelnik Simonović.

Izvor: Ekapija

Pročitajte i...