Magazin

Niš na 3D mapi sveta

3dnisTim studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta napravio je kompjuterske 3D modele objekata iz centra Niša i time omogućio predstavljanje tog grada na Internet mapi sveta.

Uz pomoć komjuterskih programa za pravljenje virtuelnih trodimenzionalnih objekata na servisima Google Earth i 3D Warehouse, postavljeno je 27 objekata iz Obrenovićeve ulice u Nišu.

Studenti koji su „gradili“ Niš kažu da im je ovo bila prilika da u praksi primene ono što su naučili na fakultetu, da predstave svoj grad i daju doprinos njegovoj promociji u godini jubileja Milanskog edikta.

Zanimljivo je kažu da je od njih šestoro u timu samo jedan Nišlija, a ostali su iz Čačka, Kuršumlije i Negotina.

„Ovim smo želeli da podstaknemo Nišlije da se i oni aktiviraju oko ovakvih stvari, a ujedno i da omogućimo studentima iz drugih gradova da na ovaj način kasnije prave 3D prezentacije mesta odakle dolaze“, kaže za sajt Južne vesti Olivera Nikolić, jedna od članica tima.

Prezentacija je predstavljena na sajtu www.3dnis.com, a tamo će kasnije biti postavljene i dodatne informacije o objektima.

„Ovi mladi ljudi napravili su fantastičnu stvar. Ovo će biti od velike koristi za promociju grada, za katastar, ali i za bezbednost grada. Na ovaj način moći će, na primer, da se predvide neke kritične situacije i da se na osnovu toga locira policija“, kaže Nemanja Bračko, moderator kompanije Google koji je zadužen za proveru validnosti.

Ovom šestočlanom timu priključiće se još 50 kolega sa druge godine studije. Oni će im pomoći da do aprila naredne godine „izgrade“ još 150 zgrada i 50 kulturno-istorijskih objekata.

Ova studentska ideja realizovana je uz pomoć programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice PECD“.

Pročitajte i...