Niške vesti

Nepošten“ ugovor za struju

strujomerIz Centra za zaštitu potrošača „Forum“ pozivaju dužnike da još ne sklapaju sporazum za otplatu duga u ratama sa „Jugoistokom“ jer je „nesprovodiv, neustavan i nepošten“, pa od Vlade traže njegovo preispitivanje i odlaganje.

Predlažu svoje rešenje: da se utvrdi koliko je kilovat sati struje dužnik potrošio, da se dug obračuna po današnjoj ceni i podeli na rate, čime bi se izbeglo plaćanje kamate.

Kako objašnjavaju pravnici „Foruma“, predmet ugovora mora biti povoljan za obe strane, što, kažu, ovde nije slučaj.

– Dugovi se kreću od 50 dinara do 4 miliona i većina duguje te veće sume, a uslovi sporazuma nalažu da se dugovi otplaćuju na 3 do 24 mesečne rate. Ako dužnik, na primer, treba da otplaćuje milion dinara, mesečna rata bi mu bila 70.000 dinara uz obavezu da plaća i mesečnu potrošnju. To je neizvodljivo uz primanja od 25.000 dinara – objašnjava pravnik Profir Živković.

Živković kaže da je dodatni nedostatak sporazuma što se u ovom slučaju otpisuje samo zatezna kamata iz 2012. godine, bez obzira na to što je ministarka energetike Zorana Mihajlović najavljivala da će biti otpisane kamate koje su se gomilale godinama.

Prošle nedelje su iz „Jugoistoka“ pozvali niške dužnike da do kraja marta podnesu zahtev za reprogram duga i kao olakšicu iskoriste otpis zatezne kamate iz prethodne godine.

Advokat Dragan Dozet napominje da ovakav sporazum odgovara samo dužnicima čiji dug potiče upravo iz 2012. godine, a takvih je samo 10 odsto.

– Potpisivanjem sporazuma građani priznaju i dugovanje koje je zastarelo, što ostavlja mogućnost da se sudskim putem izvrši i njegova prinudna naplata – kaže Dozet.

Iz „Foruma“ dodaju da pola dužnika za struju ujedno duguju i za poreze i komunalne troškove, tako da su već zadužili primanja.

Prema podacima „Jugoistoka“, za struju je na kraju 2012. dugovalo 200.000 Nišlija, a potraživanja Distribucije iznose skoro 27 milijardi dinara.

Južne Vesti

Pročitajte i...