NišCafe, Niška muzička scena

Najslušanije balade niških bendova

Niški bendovi

Galija, Kerber, Mama rock i Lutajuća srca predstavljaju bendove sa niške muzičke scene koji su bili i ostali prepoznatljivi po svojim baladama. Ako kao merilo popularnosti uzmemo broj pregleda na You Tube-u, neke balade pomenutih grupa, iako su snimane pre trideset i više godina, i danas su veoma popularne.

Lutajuća srca

Grupa Lutajuća srca bila je aktivna tokom sedamdesetih godina prošlog veka . Njihov opus većinom čine akustične balade, ulepšane i obogaćene gudačkim instrumentima. Nastupali su često na festivalima, a najpoznatija njihova balada „Još malo“ proglašena je 1972. godine za najbolju pesmu Omladinskog festivala u Subotici. Bavili su se i komponovanjem pozorišne i filmske muzike. Najslušanija pesma Lutajućih srca na You Tube-u je već pomenuta „Još malo“, sa oko 308.000 pregleda.

Galija

Galija je prošle godine proslavila 40 godina od svoje prve „Plovidbe“. Njihova duga i uspešna karijera obeležena je, pre svega, fantastičnim baladama. Nema tog poštovaoca kvalitetnog zvuka od Vardara pa do Triglava kome se ne dopadaju Galijine balade kakve su, recimo „Gospi“, „Burna pijana noć“, „Još uvek sanjam“, „Kad me pogledaš“ i mnoge druge.

Na You Tube kanalu Galija je najslušanija od svih niških bendova. Nekoliko njenih balada ima milionske preglede. Bez premca je balada „Dodirni me“. Njena studijska verzija ima neverovatnih 4,2 miliona pregleda, dok je akustičnu verziju ove pesme preko You Tube-a čulo i videlo 1,6 miliona ljudi. Pesma „Da li si spavala“ u akustičnoj varijanti ima više od 2 miliona pregleda, a njena studijska verzija mnogo manje – tek 143 hiljade. Treća Galijina balada po You Tube slušanosti je pesma „Stare trube“. Spot za pesmu, videlo je 1,2 miliona korisnika, a oko milion pregleda ima njena live verzija.

Mama rock

Mama rock je bend koji je upravo zahvaljujući jednoj baladi doživeo svoju najveću popularnost. Reč je o fantastičnoj pesmi „Eva“, baladi koja se bez ikakve dileme može svrstati u sam vrh kada je reč o laganim pesmama snimljenim na prostoru čitave bivše Jugoslavije. Ipak, slušanost ove pesme daleko je manja u odnosu na neke numere Galije i Kerbera. Njen snimak na You Tube-u pregledalo je oko 46.000 korisnika.

Kerber

I Kerber je grupa čiji rad je prepoznatljiv po baladama. Počev od njihove prve ploče „Nebo je malo za sve“ (1983.), pa sve do šestog i za sada poslednjeg studijskog albuma „Zapis“ (1996.), svaka njihova ploča obeležena je makar jednom dobrom baladom. Naročito se ističe album „Seobe“ iz 1986. godine. Na njemu se našlo nekoliko sjajnih balada sa odličnim tekstovima.

Bilo kako bilo, neke balade grupe Kerber su i danas jako popularne, što potvrđuje broj pregleda njihovih snimaka na You Tube-u. Najslušanije među njima su „Na raskršću“ (4,9 miliona pregleda), „Između jave i sna“ (više od 2 miliona pregleda), kao i nezaobilazna „Kad ljubav izda“(studijska verzija više od milion, a live verzija 843.000 pregleda).

Lista balada niških bendova koje imaju najviše pregleda na You Tube-u:

10. Mama rock – Eva
Klip ove pesme na You tube-u je pregledalo nešto manje od 46.000 korisnika;
9. Lutajuća Srca – Još malo
Nešto više od 308.000 pregleda;
8. Kerber – Kad ljubav izda
Studijska verzija ima nešto više od milion pregleda, dok je live varijantu sa koncerta iz Doma vojske u Nišu čulo 843.000 korisnika You Tube-a.
7. Galija – Kad me pogledaš
Njen studijski snimak ima više od milion pregleda, dok je akustična live verzija nešto manje slušana – nešto više od 800.000 pregleda.
6. Galija – Još uvek sanjam
Studijska verzija je slušanija sa 1,1 milion pregleda, dok u akustičnoj live izvedbi ova pesma ima 807.000 pregleda.
5. Galija – Da li si spavala
Snimak ove pesme sa akustičnog konceta na You tube-u videlo je preko 2 miliona ljudi, dok je studijska verzija znatno manje slušana, sa svega 143 hiljade pregleda.
4. Galija – Stare trube
Studijska verzija ima 1,2 miliona pregleda, dok akustična live verzija ima nešto više od milion pregleda.
3. Kerber – Između jave i sna
Psma ima nešto više od 2 miliona pregleda.
2. Galija – Dodirni me
Ova pesma je, ako se uzmu obe verzije u obzir najslušajnija niška balada. Ukupno čak 5,8 miliona pregleda, od čega studijski snimak ima nešto više od 4,2 miliona, dok live akustična izvedba ima preko milion i 600 hiljada pregleda.
1. Kerber – Na raskršću
To je najpopularniji You tube snimak kada je reč o baladama niških bendova, sa neverovatnih 4,9 miliona pregleda.

Pročitajte i...