Magazin, NišCafe

Najpopularnija mesta za zimovanje u Srbiji

Srbija ima tu sreću da obiluje turističkim atrakcijama, raskošnom prirodom, jezerima i planinama. U svako doba godine možete pronaći zanimljive predele za posetiti, ali svakako je zima jedno od popularnijih doba za takve izlete i putovanja.

Dani postaju kraći, hladnoća se uvlači u kosti, a vi još uvek niste odabrali destinaciju za ovogodišnje zimovanje. Prazici su blizu i interesuju vas aranžmani za zimovanje u Srbiji? Uveliko je vreme da ugrabite priliku, ali ako se još uvek niste odlučili, u nastavku saznajte koja su to najpopularnija mesta za zimovanje u našoj zemlji.

Kopaonik – spremite skije!

Na prvom mestu se nalazi Kopaonik, naravno. Ovo je već godnama unazad najpopularnija destinacija za ljubitelje zimskih sporova – skijanja i snoubordinga. Ova planina je najveći planinski masiv u našoj zemlji i predstavlja veliko prirodno bogatstvo, a nosi i nadimak Sunčana planina, zbog velikog broja sunčanih dana tokom godine.

Kopaonik je godinama unazad popularan zbog svojih raznovrsnih skijaških staza koje su prilagođene svim nivoima – od početnika i dece, do onih sa puno iskustva. Ako ste ljubitelj ovog sporta, ili pak želite da se prvi put oprobate u njemu, svakako preporučujemo najveći skijaški centar u Srbiji!

Ukoliko ste se odlučili da skijate preporučujemo Vam svakodnevni kombi prevoz do Kopaonika u organizaciji kompanije Axios Travel & Logistics.

Zlatibor i ruža vetrova

Ovo je jos jedna jako popularna planina, a može se reći da je omiljena ne samo domaćim turistima, već i strancima. Zlatibor je godinama unazad popularna destinacija i u letnjem periodu, ne samo zimskom.

Osim zimskih sportova, Zlatibor nudi još mnogo mogućnosti i zabave svim uzrastima. Najmlađe će zabaviti Avantura park koji će izazvati njihove motoričke sposobnosti, ljubitelji životinja će uživati u jahanju konja i druženju sa ovim lepim životinjama. Oni koji vole izlaske neće biti razočarani noćnim životom Zlatibora, ali se nećete razočarati ni ako ste ljubitelj dugih šetnji na čistom vazduhu.

Jedno on napopularnijih šetališta je do čuvenog spomenika na Šumatnom brdu. Zlatibor je vazdušna banja i zbog sudara dveju vazdušnih struja nastaje ruža vetrova. Zlatiborski vazduh nije pogodan samo za one sa nekim oboljenjem, već će svako osetiti benefite.

Mokra Gora i Drvengrad

Drvengrad nije bez razloga jedan od omiljenih destinacija turista. Nalazi se na Mokroj Gori odakle se pruža beskrajan pogled, a drvene kućice zlatiborskog stila doprinose pravoj planinskoj atmosferi.

Drvengrad ima pijacu, sportski centar i bioskop, a svake godine se ovde održava čuveni filmski festival Kustendorf, koji uvek ugosti neku svetski poznatu zvezdu. Tradicionalna srpska kuhinja je tu da utoli glad gostima ovog sela, a takođe imate i priliku da kupite neke od omaćih proizvoda lokalnog stanovništva. Bilo da ste samo u poseti ili ovde odsedate, Drvengrad je savršeni prizor pod snegom.

A oni koji nisu ljubitelji planina…

Ne vole baš svi vervu planine u jeku zime, niti svi imaju dovoljno dobar automobil za takvo putovanje. Za one koji više uživaju u gradskom okruženju, Novi Sad je odličan izbor. Okićeni grad u hladnim belim večerima zaista izgleda magično, a ovaj grad ima dosta toga da ponudi.

Novi Sad ne nosi uzalud naziv ‚‚Srpska Atina” jer ovaj grad nudi mnoštvo kulturnih i društvenih dešavanja, muzeja, galerija, pozorišta i biblioteka. A kada dođe vreme za odmor, tu je mnogo vojvođanskih salaša i restorana gde možete uz ručak popiti kuvano vino.

A ako se vaši najmlađi ipak užele skijanja, Nacionalni park Fruška gora je na samo 25 kilometara, a beg od gradske gužve će svakako prijati i vama.

Banje nisu samo za najstarije

Sa druge strane, ako bi vam i ne odgovara toliko aktivni odmor, banje su dobro mesto gde se možete rehabilitovati i spremiti za nove radne pobede. Naša zemlja obiluje izvorima lekovite vode, vazdušnim banjama i rehabilitacionim centrima
Najpoznatija je svakako Vrnjačka banja, a za lekovitost njene vode znali su i stari Rimljani, što potvrđuje i sam Rimski izvor. Postoje izvori hladne, ali i tople vode koja je 36°C. Mineralna voda ove banje je odlična kada su u pitanju razni problemi sa stomakom – želudac, creva, bešika…

Još jedna od najposećenijih je i Sokobanja koja takođe nudi razne vidove relaksacije. Ovde se nalazi i tursko kupatilo, tzv. amam, i inhalatorijum sa isparenjima gasa radona, koje je odlično za sve vrste respiratornih problema, astme, i raznih alergija.

Čak iako nemate zdravstvene probleme, lekovitosti banja su pogodne za svaki organizam, a sigurno je da ćete se odmoriti ne samo fizički, već i psihički!

Srbija nudi mnogo opcija kada je zimski odmor u pitanju, a prema ličnim afinitetima odlučite šta vam trenutno najviše odgovara – aktivni odmor, planina, grad ili banja. Za šta god da se odlučite, sigurno nećete pogrešiti, ali nemojte zaboraviti da uživate sa svojim najmilijima!

Pročitajte i...