Magazin

Kako do mirnijeg i zdravijeg života

Opredelivši se za život u nekom od većih gradova, nadamo se brojnim mogućnostima za usavršavanje, napredak, bogat društveni i kuturni život, te i sadržajnu svakodnevicu uopšte. S druge strane, život u gradovima poput glavnog grada naše zemlje mahom zahteva izvesnu užurbanost pri sakodnevnim aktivnostima, koja ponekad deluje iscrpljujuće, te neretko bivamo prezasićeni gužvama i datim tempom života. Ovakva situacija je uglavnom razlog iz kojeg Novi Sad, po veličini drugi grad u Srbiji, vidimo kao bolje rešenje, budući da ovakvim izborom nalazmo balans između mirnog stila i laganijeg tempa života i sadržajnosti. U tekstu koji sledi pročitajte koji faktori mogu uticati na odluku o preseljenju iz Beograda u Novi Sad i šta bi sve trebalo da imamo na umu ukoliko se povodom ovog koraka premišljamo, odnosno koji su to benefiti života u Srpskoj Atini.

Mirna vojvođanska oaza

Osnovna razlika između Novog Sada i Beograda je mir koji karakteriše najveći grad Vojvodine, a koji je posledica kako nešto manje naseljenosti, tako i značajno drugačijeg mentaliteta. Stanovnicima Vojvodine mahom odgovara laganiji tempo života i ovo je primetno u svim segmentima svakodnevice Novosađana. Za razliku od Beograda, gde se morate naoružati strpljenjem ne bi li se izborili sa saobraćajnim gužvama prilikom odlaska na posao, mnogi stanovnici Novog Sada biraju pešačenje ili vožnju bicikla ne bi li stigli na odredište. Na ovo umnogome utiče i prosto manji prostor, što ide u prilog i gradskom prevozu kojim možete do svakog dela grada stići relativno brzo i bez suvišnog stresa. S druge strane, šmek gradske vreve je svakako prisutan za one koji vole urbaniji stil života, tako da u ovom gradu dobijate od svega po malo.

Idealan dom za svakoga

Novi Sad je grad sa izuzetnom perspektivom i činjenica je da je izgradnja ovog grada u zamahu danas možda više no ikada. Ukoliko vas interesuju stanovi, prodaja i ponuda nekretnina zadovoljava najrazličitije potrebe. Dobre saobraćajne veze će vam omogućiti da prilagodite svoj izbor budžetu, te i ukoliko se odlučite za naizgled skrajnutu lokaciju, bićete u mogućnosti da vrlo jednostavno stignete do centra gradskih zbivanja, posla ili škole. Veliki broj igrališta, uređenih dvorišta i parkova čine Novi Sad sjajnim mestom za zasnivanje porodice, a funkcionalan i lep univerzitetski kampus, te i brojne opcije za noćni provod, čine ovaj grad ujedno i veoma poželjnim za mlade ljude željne raznovrsnih iskustava i mogućnosti za napredak.

Priroda i zdrav život

Dunav i sjajno uređen kej, te i blizina Nacionalnog parka Fruška Gora, zbližavaju Novosađane sa prirodom i čine uživanje u prirodnim lepotama više no dostupnim. Stoga, ukoliko cenite svež vazduh, izlete u prirodi i duge šetnje, a ne želite da se odreknete pogodnosti velikih gradova, preseljenje u Novi Sad je odlična odluka za vas. Aktivnosti na otvorenom su dodatno podržane uređenim parkovima i širokim bulevarima, biciklističkim stazama, naročito stazom za džoging duž keja, koju mnogi Novosađani rado koriste za rekreaciju pored reke. U Novom Sadu ćete takođe imati priliku i da vežbate u teretanama na otvorenom, koje su na više mesta postavljene na raspolaganje svima željnim dodatnih aktivnosti. Ovo je, dakle, grad koji na više načina podržava zdrav i aktivan stil života.

Kulturni život u Srpskoj Atini

Kao prestonica kulture, Novi Sad je grad muzeja, galerija, te i brojnih spomenika kulture i samim time pruža bezbroj mogućnosti za unapređivanje i negovanje kulturnog života svojih stanovnika. Matica srpska, kao najstarija kulturna, književna i naučna institucija kod nas, te Srpsko narodno pozorište, kao naše najstarije profesionalno pozorište, predstavljaju osnovu kulturnog života Novosađana, a brojni festivali i kulturne manifestacije koje grad organizuje, dodatno obogaćuju ovaj segment života stanovnika Novog Sada. Ne zaboravimo, pri tome, da se ovde održava i višestruko nagrađivani muzički festival Exit, koji tokom leta doprinosi naročitoj atmosferi u čitavom gradu.

Ukoliko ste tragali za mestom pogodnim za porodicu i mlade, grad u kojem ćete moći da uživate u noćnim klubovima, ali i u pozorišnim predstavama i izložbama, te i mirnim šetnjama po prirodi, Novi Sad je mesto za vas. Život u Beogradu nudi zaista brojne mogućnosti i to je razlog zbog kojeg će selidba iz prestonice uglavnom biti stavljena pod znak pitanja. Ukoliko, međutim, sagledate sve mogućnosti Novog Sada i pri tome uzmete u obzir odsustvo stresa i užurbanosti koju ne možemo odvojiti od iskustva najvećeg grada naše zemlje, verujemo da će vam se preseljenje u ovaj grad učiniti kao pravi korak ka mirnijem i zdravijem životu.

Pročitajte i...