Kulturna dešavanja

Muzika Kloda Debisija za klavir u 4 ruke

klavirIzvode:
Kristina Milovanović, Jelena Deljanin Aleksić, Marija Dinov Vasić

PROGRAM
Rêverie / Sanjarenje
transcription pour Piano à 4 mains par H. Woollett

Symphonie
pour piano à 4 mains

Clair de lune / Mesečina (extrait de la Suite Bergamasque)
transcription pour Piano à 4 mains par H. Woollett

Six Épigraphes antiques / Šest antičkih epigrafa
pour piano à 4 mains

1/ Pour invoquer Pan, dieu du vent d’été / Evociranje Pana, boga letnjeg vetra
2/ Pour un tombeau sans nom / Jednom bezimenom grobu
3/ Pour que la nuit soit propice / Zbog čega je noć prijatna
4/ Pour la danseuse aux crotales / Za igračicu sa krotalonom
5/ Pour l’Égyptienne / Egipćanki
6/ Pour remercier la pluie au matin / Iz zahvalnosti jutarnjoj kiši

La fille aux cheveux de lin / Devojka sa lanenom kosom (Extrait des Préludes)
transcription pour Piano à 4 mains par Léon Roques

Petite suite / Mala svita
pour piano à 4 mains

1/ En bateau / Na brodu
2/ Cortège / Povorka
3/ Menuet
4/ Ballet

SREDA 13. MART, 20h
KONCERTNO-IZLOŽBENI PROSTOR FU (Knjaževačka 2a)

kristinaKristina Milovanović je rođena u Nišu, gde je završila Nižu i Srednju muzičku školu u klasi prof. Svetlane Korunović. Studije klavira upisala je kao najmlađi student 1994. god. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Arbo Valdme. Diplomirala je najvišom ocenom na FMU u Beogradu u istoj klasi. Magistrirala je 2005. god. na FMU u Beogradu u klasi prof. Zorice Dimitrijević. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na FU u Nišu u klasi prof. Aleksandra Serdara.

Dobitnik je mnogih nagrada na republičkim takmičenjima, i više nagrada u radu sa studentima na republičkim i internacionalnim takmičenjima.

Laureat je Međunarodnog takmičenja Giovanni Promesse 1995.god. u Italiji,Tarantopod Pokroviteljstvom Muzičke Akademije W.A.Mozart, predsednika Italije i medijske podrške Televizije Rai 2. Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima pod vođstvom eminentnih pedagoga i pijanista: S. Gadzijev (Moscow), M. Lili Petrović, Arbo Valdma, Rita Kinka, Tamara Stefanović (Koln), P. Gililov(Koln), Anthony di Bonaventura (BostonUniversity).
Bila je stipendista gradova Novog Sada I Niša.

Učestvovala je u projektu Nacionalna koncertna sezona (2008) pod pokroviteljstvom Ministarstva za Kulturu Republike Srbije.
Održala je brojne solističke koncerte i koncerte sa kamernim ansamblima u Tarantu, Rimu, Santa Marinelli, Atini, Solunu, Ohridu, Lihtenbergu, Berlinu, Kelnu, Bajrojtu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Rumi, Kruševcu, Vranju i Nišu.
Mr. Kristina Milovanović radi na Fakultetu umetnosti u Nišu kao asistent na predmetu klavir glavni predmet od 2003. god.

jelenaJelena Deljanin Aleksić (1978), osnovne i magistarske studije završila na Fakultetu umetnosti u Prištini u klasi prof. Dragoslava Aćimovića. Svoje prve uspehe ostvaruje na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je priznanja ‘Istaknuti student’ za izuzetne rezultate tokom studija. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod vrhunskih pijanista i pedagoga ( N.Starkman, Cugajev, A.Kurtev, S.Kilstrom).

Nastupala je kako kao solista tako i sa različitim kamernim ansamblima u zemlji i inostranstvu: Italija, Bugarska, Makedonija, BiH, Grčka.

Učestvovala je na značajnim festivalima: NIMUS , Mladi virtuozi (Bugarska), Prvi pijanistički festival – Custendil (Bugarska), 30. Međunarodni festival – Kardica (Grčka), Međunarodni muzički fetival Constantinus. Učesnik je projekta Nacionalna koncertna sezona (2008.) realizovanom pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Republike Srbije. Sa orkestrom Constantinus je premijerno izvela Hajdnov koncert za klavir i violinu u F, u Nišu, Skoplju i Slivenu (2009.). U okviru međunarodnog obeležavanja 200. godina od rođenja F. Šopena u Poljskom institutu u Sofiji (2010.), bila je jedini predstavnik iz Srbije.

Snimala je za potrebe niških TV i radio stanica.
Od 2002.god. je asistent na Katedri za klavir. U radu sa studentima pokazala je veliku posvećenost i ostvarila izuzetne rezultate.

marijaMarija Dinov Vasić rođena je 1980.god. Studije klavira završila je na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Dragoslava Aćimovića 2003.god. Magistrirala je 2006.god. na NMA „Pančo Vladigerov“ u Sofiji, u klasi prof. Ženi Zaharieve.

U toku školovanja aktivno je nastupala na konceratima, takmičenjima i muzičkim festivalima. Dobitnik je nekoliko nagrada, u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska), kao solista i kamerni muzičar, a nastupila je i kao solista sa Niškim simfonijskim orkestrom. Više puta je učestvovala na kursevima i radionicama priznatih pedagoga i pijanista (prof. Naum Ljvovič Štarkman, prof. Miroslava Lili Petrović i prof. Ženi Zaharieva).

U toku studija nastupala je na reprezentativnim koncertima fakulteta kao solista i kamerni muzičar. Više puta je ubrajana među najbolje studente Univerziteta u Nišu. Nosilac je povelje Univerziteta u Nišu kao najbolji diplomirani student FU za 2002/03 školsku godinu. Od 2005.godine radi kao asistent na katedri za klavir na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Permanentno nastupa na koncertima kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik. Zabeleženi su njeni nastupi širom Srbije, u zemljama iz okruženja (BiH, Makedonija, Bugarska) i u Nemačkoj. Povremeno održava i svojevrsna muzička predavanja, na kojima svoja zapažanja ilustruje izvođenjem kraćih segmenata ili celovitih kompozicija, za koje je dobijala dobre kritike u domaćoj štampi.

Pročitajte i...