Nišville Jazz Festival 2012

Mići Markoviću nagrada za životno delo

mica-markovicMilivoj Mića Marković, klarinetista, saksofonista, kompozitor, aranžer, publicista, dugogodišnji urednik Radio televizije Beograd i PGP RTB – ovogodišnji je dobitnik nagrade Nišville festivala za životno delo. Mića Marković je široj publici poznat kao autor nezaboravne muzike za seriju „Otpisani“, a nesumnjivo jedan od najsvestranijih i najistaknutijih intelektualaca sa ovih prostora, i to ne samo kada je reč o pojedincima sa muzičke scene. Nagrada za životno delo će biti uručena 16. avgusta na otvaranju Nišvilla.

Mića Marković je rođen u Zagrebu 1939. godine. U Beograd dolazi 1957. godine i nakon položene audicije postaje član Udruženja džez muzičara. Započinje studije prava i paralelno nastavlja školovanje u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ gde 1959. godine i diplomira u klasi prof. Franje Partlića. 1965. godine odlazi na prvo gostovanje u Sovjetski Savez, kao član Plavog ansambla, sa kojim će narednih par godina odsvirati oko 500 koncerata.

1968. odlazi na studije u Grac gde diplomira na Odseku za džez Visoke škole za muziku u klasi prof. Hajnc Heniga kao prvi student na ovoj školi. Radio je i sa kvintetom Ladislava Fidrija sa kojim je nastupio u TV emisiji Džez scena. Početkom 1970. godine zapošljava se kao muzički urednik na Televiziji Beograd, gde veoma brzo pokreće seriju od desetak jednostanih TV emisija žive svirke „U gostima kod orkestra“, sa orkestrom Collegium Singidunum.

1972. godine napisao muziku za film i TV seriju „Otpisani“. 1980. godine postaje stalni član Džez orkestra Radio televizije Beograd. Iste godine, zajedno sa Stjepkom Gutom, osniva Marković – Gut sekstet sa kojim tokom narednih pet godina nastupa na nizu evropskih džez festivala. Za pet godina rada sekstet je snimio pet samostalnih LP-a od kojih je jedan pod nazivom „Message from Belgrade“ snimljen za evropsko tržište, za izdavačku kuću Timeless Records iz Holandije. Nastup na Northsea džez festivalu bio im je jedan od najuspešnijih u karijeri. 1989. postavljen je za dirigenta Džez orkestra RTB.

Nakon odlaska u penziju (1995.) nastavlja sa aktivnim muziciranjem i sa Milošem Petrovićem osniva M&P South Quartet etno-džez orijentacije sa kojim snima dva CD-a – „The Past Continuos“ i „Balkan Midnight“. Držao je klasu saksofona i klarineta na Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu. Tokom karijere stekao je više nagrada i priznanja. Decembra 2001. godine izabran je za predsednika Udruženja kompozitora Srbije.

Pročitajte i...