Niške vesti

Klinički put – bez recepta

receptiDom zdravlja i 40 ambulanti u Nišu od Ministarstva zdravlja dobili vrhunsku opremu – 140 kompjutera, 70 štampača i 60 čitača kartica.
U sklopu projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou – DILS“, koji se realizuje kreditom Svetske banke za razvoj, Ministarstvo zdravlja Srbije isporučilo je Domu zdravlja u Nišu najsavremeniju računarsku opremu.

Projektom „Klinički put“, pored ostalog, omogućeno je da pacijent, nakon pregleda u Domu zdravlja, bez recepta uzme lek u apoteci. Kompjuterskim povezivanjem zdravstvenih ustanova sa farmaceutskim kućama pacijent treba samo da se pojavi na šalteru apoteke i kaže ime i prezime. Njegov recept je iz Doma zdravlja, u međuvremenu, elektronskim putem već stigao.

– Dobili smo 140 kompjutera, 70 štampača i 60 čitača kartica, čime rešavamo veliki problem komunikacije i međusobnog povezivanja službi u našem centralnom objektu sa 40 ambulanti i zdravstvenih stanica, koliko ima naša ustanova. Istovremeno ovom računarskom opremom uspostavljamo potpuno novi sistem rada u svim delovima zdravstvene zaštite, koji će najviše koristi doneti pacijentima. Zahvaljujući vrednoj opremi stvoreni su uslovi za kvalitetniji rad sa decom, starim i invalidnim licima i drugim ugroženim grupama na osnovu programa akreditovanih kod Zdravstvenog saveta Srbije. Počinje i stvaranje direktnih veza sa službama lokalne samouprave koje imaju nadležnosti u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i sa potrebama osetljivih populacionih grupa – rekao nam je Milan Manojlović, direktor jedne od najvećih ustanova primarne zdravstvene zaštite u našoj zemlji.

Novom opremom biće lakše raditi na novim projektima i na izradi strateških planova i programa razvoja zdravstvene zaštite, kaže Manojlović i ističe:- Novi načini saradnje između našeg doma zdravlja i korisnika naših usluga, kao i veća motivisanost naših lekara, medicinskog i drugog osoblja znatno će unaprediti kvalitet usluga. Najbitnije je da će skraćivanjem administrativnih postupaka biti ušteđeno vreme posvećeno pacijentima. Na pragu smo realizacije takozvanog Kliničkog puta, da se zahvaljujući kompjuterizaciji naših službi sve – od dolaska pacijenta u našu ustanovu, pregleda, upućivanja specijalisti ili u laboratoriju, dobijanja analiza i rezultata dijagnostike, lekarskih recepata i svega drugog završi u najkraćem mogućem roku. S manje papirologije i bez gubljenja vremena, obezbediće se efikasniji rad i pružanje usluga korisnicima.

Niški Dom zdravlja zapošljava oko 1.400 lekara, medicinskih sestara i bolničara, a dnevno opslužuje oko 3.000 pacijenata. Novom informaciono-računarskom opremom biće poboljšana veza pacijenata sa lekarima preko Kol centra, a baza podataka, koja je počela odmah da se pravi, biće dostupna i organima koji kontrolišu protok novca i njegovo korišćenje.

Politika

Pročitajte i...