Magazin

Kako je Tajland postao turistička Meka?

Urbani Tajland

Tajland je jedina zemlja u Jugoistočnoj Aziji koja nije bila kolonizovana, pa je sačuvala svoje čarobne predele, istoriju i kulturu. Ujedno ovo je jedan od glanih razloga zašto je Tajland danas tako popularan, i zašto turizam ovde cveta. Pročitajte koji su to još razlozi zbog kojih je Tajland sve traženija turistička destinacija i koje atrakcije tamo možete videti.

Bangkok je prestonica Tajlanda i mesto koje turisti ovde najviše posećuju. Mnogi misle da je Bangkok siromašan grad, ruralne industrije, a ovaj grad je sve suprotno od toga. Izrazito je moderan i bogat, a noćni život se može uporediti sa beogradskim. Bangkok je metropola u kojoj postoji savršena mešavina haos, modernosti, brzine sa tradicijom i lokalnom kulturom.

Ipak, kada izađete iz prestonice, ne zaboravite da obiđete prelepe planinske vence u kojima je život nešto mirniji i okrenut prirodi. Turisti najviše ovde vole da posete guste džungle i neverovatne pejzaže koji će okrepiti vašu energiju. Saznajte koje to atrakcije tokom putovanja na Tajland obavezno morate posetiti.

#1 Velika palata

Velika palata je najveća turistička atrakcija u Bangkoku. Ovde se nalazi kompleks hramova, spomenika i muzeja koji se nalaze sa jedne strane, a sa druge strane kompleksa možete uživati u prirodi i predivno uređenim parkovima.

U sklopu palate nalazi se i kraljevska rezidencija, a čitav kompleks okružen je sa četiri velika bela zida čija je dužina oko 2 kilometra. Na ulazu dobijate mapu čitavog kompleksa, a sva objašnjenja postoje i na engleskom.

Palata je sagrađena u 18. veku, a do danas su urađena brojna renovinaranja kako bi ona održala svoj sjaj. U 20. veku Palata je bila ključna politička institucija jer su se ovde nalazili sudovi.

#2 Wat Arun – Budin hram u Bangkoku

Ovaj hram nalazi se na mnogim razglednicama, što vam već u startu govori da je u pitanju velika turistička atrakcija. Ovo je jedan od najstarijih tajlandskih hramova koji je ostao sačuvan, što dodatno povećava njegovu vrednost.

Budistički monasi na Tajlandu

Ovaj hram nalazi se na drugoj strani reke u osnosu na Veliku palatu, a tokom istorije menjao je svoje ime nekoliko puta. Hram je prepun detalja, pa odvojite dovoljno vremena kako biste pogledali sve što vas interesuje.

Ukoliko nemate dovoljno vremena da obiđete ovaj hram, obavezno ga pogledajte sa reke. Možete otići na večeru na reci i uživati u prelepom i smirujućem pogledu na hram.

#3 Similanska ostrva

Similanska ostrva nalaze se na zapadnoj obali južnog Tajlanda. Prirodne lepote na ovom ostrvu nisu samo predivne peščane plaže sa kristalno plavim morem. Vegetacija poput bambusa i ogromnog drveća koje do sad nikad niste videli je potpuno impresivna. Životinje koje žive na ovom ostrvu su veverice, gušteri, majmuni koji se hrane krabama i mnoge nesvakidašnje vrste ptica.

Majmuni su veoma stidljivi, pa ukoliko želite da sklopite prijateljstvo sa njima morate biti strpljivi i vaš odmor mora malo duže trajati. Ipak, najzanmiljivija čuda prirode naći ćete ispod vode. Ovde može videti najređe i najimpresivnije korale, ali i mnoga druga morska stvorenja.

#4 Ulica Kaosan u Bangkoku

Ovo je ulica koja je živa i danju i noću. Mnogi turisti vole da kažu da ona radi 25 sati. Danju možete sedeti u brojnim restoranima, posetiti brojne suvenirnice, uživati u duhu i životu grada. Kada padne mrak, ova ulica postaje ulica pijanih i mladih, onih koji su željni provoda.

Lokalna hrana u ovoj ulici se može naći na svakom ćošku po veoma jeftinim cenama, a kvalitet je uvek na nivou. Noću je ulica prepuna ljudi zbog brojnog sadržaja koji nudi, pa tako možete otići na tajlandsku masažu pa na najbolje koktele, sve u razmaku od nekoliko stotina metara.

Još jedna pozitivna strana ove ulice je što je ovde smeštaj prilično jeftin, a nalazite se u samom centru svih zbivanja. Ipak, mnogi turisti kažu da je jedna ili dve večeri u ovoj ulici sasvim dovoljno, pogotovo za one koji su došli da odmore i napune baterije u tišini i miru.

#5 Pričanje sa slonovima

Za one koji u Tajland dolaze da se upoznaju sa drugačijom prirodom, ova atrakcija je obavezna. Vodiči odlično znaju engleski i uvek su tu kako biste se osećali bezbedno, i vi i slonovi.

Slon u prirodi na Tajlandu

Zajedno sa njima možete maziti slonove, hraniti ih, kupati, i spoznati druge načine komunikacije sa kojima do sada niste imali iskustva. Nemojte da zaboravite da ponesete kupaći kostim, kako biste upotpunosti mogli da uživate.

Turisti najviše cene što vodiči veoma brinu o slonovima i ne eksploatišu životinje radi novca. Slonovi uživaju u prirodi, druže se sa drugim slonovima, i dobijaju pravi kraljevski tretman od svojih hranitelja. Ovo nimalo ne liči na zoo vrt, što borcima za prava životinja mnogo znači.