Magazin

Kako održati dobru liniju i ostati zdrav na putovanju

putovanje

Većina vas jedva čeka da se dočepa odmora i da otputuje negde gde neće skoro ništa raditi, samo odmarati po ceo dan i opuštati se. Ipak, ima dosta i onih koji odmor žele da provedu vrlo aktivno, i da pritom za to vreme održe svoju liniju dobrom, da se zdravo hrane i održe svoje zdravlje dobrim.

Ako ste već odabrali svoje putovanje iz snova, i želite dok ste na toj destinaciji da vežbate i hranite se zdravo, onda evo šta vam možemo savetovati u vezi sa tim.

Dobro se informišite o hrani u hotelu u koji idete.
Ovo je vrlo bitno, jer u većini hotela ćete imati skoro obavezni doručak, koji je najčešće po principu švedskog stola. Pritom, naravno nije svejedno kakvu hranu hotel nudi u okviru tog švedskog stola. Potrudite se da ovu informaciju dobijete pre puta od agencije preko koje idete ili još bolje direktno od hotela.

Saznajte sve dobre restorane u okolini i mesto gde odsedate.
Pored toga što je vrlo bitno da saznate kakvu hranu služi hotel u kom odsedate, jako je važno i da saznate koji su dobri restorani u neposrednoj blizini vašeg smeštaja, i da se raspitate o njihovoj ponudi i cenama. U većini slučajeva u hotelu ćete imati samo doručak, ili možda i večeru, a najčešće ćete za ručak morati sami da se snalazite, pa je zato vrlo bitno da odaberete onaj restoran koji će vam ponuditi zdravu hranu po pristupačnoj ceni. S obzirom da neki ljudi imaju osetljiviji želudac pa im treba vremena da se prilagode promeni destinacije i oporave od puta, prvih dana je najbolje da jedete laganu hranu koja se lakše vari i koja nema puno kalorija. To su uglavnom neke lagane salate i sveža sirova hrana. Da proverite tačno koliko koja hrana ima kalorija i koje su njene nutritivne vrednosti, uvek možete proveriti u tablici kalorija.

Obavezno proverite da li vaš hotel ima teretanu i koji su uslovi korišćenja.
Ako želite da svoju liniju održite dobrom dok ste na putovanju, vrlo je bitno da naravno vežbate, a za to će vam u većini slučajeva biti potrebna teretana. Neki hoteli gostima nude besplatno korišćenje teretane, dok neki to dodatno naplaćuju. Pre izbora hotela svakako to uzmite kao bitan faktor, jer nema potrebe dodatno plaćati tu uslugu, bilo bi najbolje da je besplatna za goste hotela.

Na putovanju nemojte forsirati sa vežbama i isprobavati sprave na kojima inače ne trenirate. Kada ste na putovanju, nema potrebe da previše forsirate sa vežbama, ipak ste došli da se opustite i odmorite. Sasvim je dovoljno da radite neke lagane vežbe za grudi, ramena, ruke i noge, odnosno možete raditi neke kružne treninge da pokrijete celo telo i održite sebe u dobroj formi i kondiciji.

Izbegavajte da dižete veće težine nego obično ili da radite na spravama komplikovanije vežbe koje inače ne praktikujete, jer poslednja stvar koju želite da vam se dogodi na putovanju je da dobijete nezgodnu upalu mišića ili da se povredite.

Obavezno dosta šetajte.
Putovanje je prava prilika da upoznate neku novu destinaciju i da tom prilikom dosta šetate. To je jako zdravo a ovom prilikom može biti i korisno jer ćete tako najbolje upoznati većinu mesta.

Obezbedite sebi dovoljno sna.
Oni koji vole aktivan odmor često će ceo dan provesti u šetnji, razgledanju i upoznavanju novog mesta. Ipak, nemojte sebi uskratiti dovoljno sna i adekvatan odmor, da biste i sutra bili spremni za nove pohode.

I još nešto za kraj – iako želite na svom putovanju održati dobru liniju i hraniti se zdravo, ipak imajte u vidu da ste i vi ljudsko biće i nemojte ništa previše forsirati i ići u krajnost, već u svemu budite umereni i pratite signale svog organizma pa radite ono što vas u tom trenutku najviše čini srećnim.

Pročitajte i...