Magazin

Kako da povećate posećenost vašeg sajta?

U današnjem poslovanju, posedovanje veb sajta je neophodno za sve preduzetnike, blogere i pojedince koji žele da uspostave prisustvo na internetu. 

Međutim, jednostavno posedovanje veb sajta nije dovoljno; takođe morate privući posetioce kako biste postigli svoje ciljeve, bilo da se radi o prodaji proizvoda, deljenju informacija ili sticanju pratilaca. 

U nastavku ovog teksta istražićemo različite strategije i tehnike za povećanje posete vašem sajtu i maksimiziranje njegovog potencijala.

Optimizacija za pretraživače (SEO)

Jedan od najefikasnijih načina za povećanje posete vašem sajtu je kroz SEO. SEO podrazumeva optimizaciju sadržaja i strukture vašeg sajta kako bi bio privlačniji pretraživačima kao što je Google. Izrada i održavanje sajta mogu biti zahtevni zadaci, a evo nekoliko ključnih saveta za SEO koji će vam u njihovom izvršenju pomoći:

 • Istraživanje ključnih reči – identifikujte relevantne ključne reči i fraze koje se odnose na vaš sadržaj i prirodno ih integrišite u stranice vašeg sajta.
 • Kvalitetan sadržaj – kreirajte vredan, informativan i angažujući sadržaj koji odgovara potrebama i interesima vaše ciljne publike.
 • Optimizacija na stranici – optimizujte meta naslove, opise i zaglavlja sa ključnim rečima. Koristite deskriptivne URL-ove i uključite internu povezanost.
 • Optimizacija za mobilne uređaje – osigurajte da vaš sajt bude prilagođen mobilnim uređajima, jer Google daje prednost sajtovima koji su odzivni na mobilne uređaje.
 • Brzina učitavanja stranica – poboljšajte vreme učitavanja vašeg sajta kako biste unapredili korisničko iskustvo i rangiranje na pretraživačima.
 • Povratne veze (backlinkovi) – gradite visokokvalitetne povratne veze sa uglednim sajtovima u vašoj oblasti.

Marketing sadržaja (content marketing)

Kvalitetan sadržaj je ključ kada je u pitanju privlačenje posetilaca bilo da vaš sajt ima oblik bloga ili želite da povećati uspeh online prodavnice. Kreirajte strategiju marketinga sadržaja koja uključuje:

 • Blogovanje – redovno objavljujte blog postove na teme relevantne za vašu delatnost. Delite svoja mišljenja i uvide kako biste privukli i zadržali čitaoce.
 • Video marketing – kreirajte angažujuće video sadržaje koji obrazuju ili zabavljaju vašu publiku. Platforme poput YouTube-a mogu biti vredan izvor posete.
 • Infografici – vizualni sadržaj poput infografika može biti izuzetno pogodan za deljenje i pomoći u prenošenju kompleksnih informacija na razumljiv način.
 • Gostujući blogovi – doprinesite gostujućim postovima na autoritativnim sajtovima u vašoj industriji kako biste doprli do šire publike.

Marketing na društvenim mrežama

Iskoristite moć društvenih medija kako biste promovisali svoj sajt i stupili u interakciju sa svojom publikom:

 • Redovno objavljivanje – održavajte aktivno prisustvo na platformama društvenih medija objavljivanjem redovno i deljenjem sadržaja sa vašeg sajta.
 • Interakcija – odgovarajte na komentare, poruke i interakcije brzo kako biste izgradili lojalnu zajednicu.
 • Plaćeno oglašavanje – razmislite o ulaganju u kampanje plaćenog oglašavanja na platformama poput Facebook-a, Instagram-a i Twitter-a kako biste ciljali određene demografske grupe.
 • Korisnički generisani sadržaj (UGC) – podstaknite svoju publiku da kreira i deli sadržaj vezan za vaš brend. UGC može biti moćan način za izgradnju zajednice i privlačenje organske posete.
 • Strategija heštegova – implementirajte strategiju heštegova. Istražite i koristite relevantne, popularne i brendirane heštegove kako biste povećali vidljivost vašeg sadržaja.

E-mail marketing

Izgradite listu e-pošte pretplatnika koji su zainteresovani za vaš sadržaj ili proizvode:

 • Obrasci za prijavu – postavite obrasce za prijavu na strategijski odabranim mestima na vašem sajtu kako biste prikupljali adrese e-pošte.
 • Njuzleteri – šaljite redovne njuzletere koji sadrže vredan sadržaj, ažuriranja i promocije svojim pretplatnicima.

Marketing putem influensera 

Saradnja sa influenserima u vašoj oblasti omogućava vam da pristupite njihovoj postojećoj publici:

 • Identifikacija pravih influensera – da biste dobili najbolje rezultate iz marketinga putem influensera, trebalo bi da identifikujete influensere koji se slažu sa vašim brendom i ciljnom publikom. Tražite influensere čiji interesi i sadržaj odgovaraju vašoj delatnosti.
 • Angažovanje i izgradnja odnosa – izgradnja odnosa sa influenserima je ključna. Angažujte se s njima na društvenim medijima, komentarišite njihov sadržaj i delite njihove postove. Uspostavljanjem odnosa, verovatnije je da ćete privući njihovu pažnju i saradnju.
 • Saradnje – sarađujte sa influenserima na različitim vrstama sadržaja, kao što su sponzorisani postovi, recenzije proizvoda, videi o otvaranju proizvoda ili tutorijali koji prikazuju vaše proizvode ili usluge. Ove saradnje mogu predstaviti vaš sajt publici influensera i usmeriti posetu na vaš sajt.
 • Integracija sadržaja – podstaknite influensere da prirodno integrišu vaš sajt ili proizvode u svoj sadržaj. Autentičnost je ključna, jer prekomerno promotivni postovi mogu odbiti njihove pratioce.

Online oglašavanje

Razmotrite korišćenje online oglašavanja na poznatim platformama kako biste privukli ciljanu posetu na vaš sajt:

 • Plaćanje po kliku (PPC) – ponudite ključne reči relevantne za vašu delatnost i plaćajte samo kada neko klikne na vaš oglas.
 • Google Ads, Facebook Ads, Bing Ads – u poslednje vreme ove opcije postale su veoma popularan način reklamiranja jer dolaze do velikog broja korisnika.

Analizirajte i optimizujte

Redovno pratite performanse vašeg sajta koristeći alate poput Google Analytics-a i prilagođavajte se u odnosu na dobijene rezultate:

 • Izvor posete – identifikujte koji izvori privlače najviše posete i usredsredite svoje napore na one koji najbolje performiraju.
 • Optimizacija stope konverzije – neprestano optimizujte svoj sajt kako biste poboljšali korisničko iskustvo i povećali stope konverzije.

Povećanje posete vašem sajtu zahteva kontinuirani trud i kombinaciju strategija, kao i posvećenost pružanju vrednosti svojoj publici. Implementacijom ovih tehnika i praćenjem najnovijih trendova u digitalnom marketingu, možete privući više posetilaca na svoj sajt i ostvariti svoje poslovne ciljeve.

Pročitajte i...