Magazin

Jubilarne godišnjice braka

jubilarne godišnjice

Ljubav slavimo svakog dana iskazivanjem nežnosti prema partnerima, prijateljima, porodici, ali i sebi.

Ipak, jubilarne godišnjice braka definitivno su povod za slavlje.

Uspešan brak pun ljubavi i razumevanja zahteva angažovanje oba partnera, pun je uspona i padova, a kada ste voljeni i kada volite i nekoliko decenija, proslava je najbolji način da se zahvalite jedno drugom i nazdravite u ime onoga što vas tek očekuje.

Ako vam nedostaju ideje za poklon za godišnjicu braka ili veze, želite da se upoznate sa nazivima običajima jubilarnih godišnjica i inspirišete se za proslavu koju ćete pamtiti, nastavite da čitate naš tekst, gde vas čeka mnoštvo zanimljivih informacija i ideja!

Kako zovemo jubilarne godišnjice – upoznajte se sa interesantnim nazivima

Gotovo svaka godišnjica braka ima svoj unikatan i posve simboličan naziv. Kreativni stvaraoci imenovali su sve važne godišnjice, a prva u nizu je papirna koja objašnjava prvu godinu od dana venčanja. Ovaj naziv ne treba puno objašnjavati i jasno je da označava nešto i dalje krhko, nešto što lako može da se “pocepa”.

Naredna, druga godina braka koju slavi i dalje novopečeni bračni par, naziva se pamučna svadba. Pamuk je nežan i mekan na dodir,  period kadaa i dalje traje takozvana faza medenog meseca, ali veza još uvek nije čvrsta i snažna

Nakon kratke pauze, sa partnerom možete prirediti zabavu u čast treće godišnjice braka koja se naziva i kožnom svadbom. Koža je nešto jači i otporniji materijal, pa se može reći da sada partneri zajedno jačaju i rastu.

Peta godina smatra se jednim od najkritičnijih godina za veliki broj parova, a ukoliko je dočekate u miru, ljubavi i zajedništvu, sa ponosom možete reći da ste proslavili drvenu svadbu!

Sedma godina naziva se i bakarnom svadbom, a kako sedam godina nije kratak period, sigurno je da je vaša veza sada oš stabilnija. Desetogodišnjica braka naziva se ružina svadba, a zatim sledi i petnaestogodišnjica – staklena svadba ili po nekim izvorima kristalna svadba. Dvadeset godina braka naziva se porcelanskom svadbom, a zatim slede i mnogima poznati nazivi godišnjica.

Tridesetogodišnjicu braka nazivamo bisernom svadbom, a zatim sledi rubin svadba, četrdeseta godišnjica, potom zlatna svadba – naziv za pedesetogodišnjicu svadbe.

Oni najsrećniji parovi zajedno dočekaju dijamantsku svadbu – 60 godina braka, a pet godina kasnije, tu je i gvozdena svadba!

Da li ste znali da postoji ovoliko naziva za godišnjice venčanja? Mi smo istakli neke od najvažnijih i najzanimljivijih naziva, a na ovom spisku ima još mnogo neobičnih, simboličnih imena.

Šta nalažu običaji za godišnjicu braka?

Na tlu naše zemlje postoji mnogo zanimljivih običaja za raznovrsne prilike i važne životne događaje, pa tako ni jubilarne godišnjice braka nisu izuzetak. Tradicionalno, za godišnjice braka partneru treba da poklonite ono što naziv te godišnjice simbolizuje.

Primera radi, za drvenu svadbu, bračnom partneru možete pokloniti predmet od drveta koji će simbolizovati vašu čvrstu ljubav i posvećenost, a za tridesetogodišnjicu braka, životnog saputnika, u ovom slučaju saputnicu možete iznenaditi bisernim nakitom.

Ipak, ovo su samo tradicionalni predlozi, ali uz njih partnera uvek možete iznenaditi nečim što on najviše voli, te mu izmamiti osmeh ovog važnog datuma.

Kako da iznenadite drugu polovinu – ideje za poklon za godišnjicu

Jedan od najzanimljivijih segmenata svake proslave zasigurno je poklon! On nužno ne mora da bue skupocen, a glavni cilj jeste da obradujete partnera, “pogodite” njegov ukus i kroz zanimljiv dar mu iskažete ljubav i privrženost.

jubilarne godišnjice

Slatki poklon oboriće vašeg partnera sa nogu

Na jubilarnu godišnjicu obradujte drugu polovinu omiljenim dezertom iz specijalizovane radnje koji ćete personalizovati i na taj način sigurno izazvati lavinu iznenađenja!

Vaš izbor mogu biti pažljivo upakovane jedinstvene torte sa kvalitetnim sastojcima, koje su svojevrstan način da kažete “volim te”. Odaberite ukuse koje vaš partner preferira i na taj način sigurno ćete postići pogodak!

Putovanje kao poklon za godišnjicu braka

Oni koji su spremni da izdvoje veću sumu novca mogu iznenaditi partnera vikend putovanjem na neku od brojnih destinacija u našoj zemlji. Jedna od popularnih vikend destinacija definitivno je kanjon reke Uvac, gde možete uživati u gotovo nestvarnoim prirodnim predelima, bogatoj flori i fauni, čistom vazduhu i vidikovcima koji ostavljaju bez daha.

U severnom delu naše zemlje popularna je Fruška gora, idealna destinacija za ljubitelje vina, a vinska tura je sjajan način da obradujete partnera koji je ljubitelj ovog ukusnog pića. Na jugu Srbije, možete uživati u svim čarima Lukovske banje, ili se pak zaputiti do fenomena pod nazivom Đavolja varoš.

U skladu sa vašim željama i preferencijama, sigurno ćete pronaći idealnu destinaciju za vikend udvoje. Osim što je ovo sjajan poklon za partnera, putovanje je odličan način da zajedno proslavite važan datum.

Izuzev pomenutih poklona, drugu polovinu možete obradovati luksuznom večerom, danom u spa centru, odlaskom u pozorište ili unikatnim komadom nakita.

Pažljivo slušajte želje svog partnera i nećete pogrešiti sa poklonom ovog značajnog datuma. Najvažnije je svakako da baš kao i svakog drugog dana, partneru iskažete ljubav i privrženost, kao i da zajedničke trenutke provedete slaveći ljubav zahvaljujući kojoj ste opstali!

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv, ali i koristan, te da ste prikupili zanimljive ideje za darivanje partnera za godišnjicu braka.

Pročitajte i...