Kulturna dešavanja

Izložba “Odlikovanja Kneževine“

odlikovanjaU Galeriji Sinagoga otvorena je izložba „Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije“. Izloženo je više od 100 odlikovanja. Izložbu su priredili Vojni muzej i Narodni muzej u Nišu a svečano je otvorio ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Na svečanom otvaranju ministar Marković je rekao da “ Država postoji onoliko koliko je spremna da se zahvali pojedincu, da očuva identitet i pokaže samopoštovanje.“

Na izložbi je predstavljeno više od 100 odlikovanja kao što su ordenje, medalje, spomenice, povelje i diplome iz kolekcije Vojnog muzeja koja prikazuju razvoj srpskih odlikovanja od sredine 19. veka do kraja Prvog svetskog rata – od prvoustanovljene Medalje za privrženost kojom je knez Miloš Obrenović, nakon povratka na srpski presto, odlikovao svoje pristalice do odlikovanja kojima je kralj Petar I Karađorđević nagradio zaslužne učesnike oslobodilačkih ratova.

Izložba je upotpunjena i likovnim delima iz Narodnog muzeja u Nišu i Galerije Matice srpske – portretima predstavnika vladarskih porodica Obrenovića i Karađorđevića, srpskih vojskovođa, i dva guvernera, kao i litografijama sa predstavama značajnih istorijskih događaja i crtežima sa skicama ordenja i odlikovanja.

Autorka postavke je viši kustos Vojnog muzeja gospođa Dušanka Maričić.

Ova izložba predstavlja jednu u nizu posebnih postavki koje se, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, priređuju, pored Niša i u Kragujevcu, Vranju, Čačku, Beogradu i Novom Sadu povodom obeležavanja nacionalnog praznika.

Izložba u Sinagogi traje do 13. marta.

Pročitajte i...