Niške vesti

Gradske vlasti podržale građane

Zahvaljujući inicijativi gradonačelnika Niša i predsednika Skupštine grada, a po preporuci Gradskog ombudsmana, Gradsko veće Niša je izašlo u susret građanima – potpisnicima peticije – između Vojne bolnice i Stomatološkog fakulteta i vratilo Komisiji za planove Skupštine grada na ponovno razmatranje delova predloga Generalnog urbanističkog plana Niša za period od 2010. do 2025. godine.

grupa-gradjana

Naime, predlog GUP-a je predvideo da potez od Vojne Bolnice do Stomatološkog fakulteta duž Bulevara Zorana Đinđića bude pripojen Kliničkom centru, čime bi se produžila agonija vlasnika placeva i objekata na tom potesu, što traje već skoro šest decenija.

Da podsetimo – odgovorni urbanista na javnoj raspravi o GUP-u, februara 2010. godine u potpunosti uvažio pismene prigovore svih grupa gradjana sa ovog potesa, i izjasnio se da je moguće pa i poželjno da čitav ovaj blok bude stambeno-poslovna zona i svojevrsni zvučni zid ka Kliničkom centru, kao što je prethodno omogućeno i vlasnicima placeva i objekata u ulicama Ljube Didića i Ljube Nenadovića – koji se takodje „naslanjaju na“ na Klinički centar. Da apsurd bude veći, blok duž Bulevara Zorana Đinđića nimalo ne ugrožava funkcionisanje, ili ometa širenjeKliničkog centra, za razliku od bloka duž Zetske ulice, gde se baš proteklog vikenda automobil „zakucao“ u zgradu Hitne pomoći – izlazeći iz Ulice Ljube Didića.

Međutim i pored ovakvog stava odgovornog urbaniste – Komisija za planove je zauzela dijametralno suprotan stav, odnosno, namenila čitav ovaj blok proširenju Kliničkog centra i to bez procedure, već samo na osnovu dopisa bivšeg ministra Tomice Milosavljevića.

Građani zahvaljuju gradonačelniku Niša i predsedniku Skupštine koji su primili delegacije i dali im podršku, i što su svojim autoritetom presudno uticali da Gradsko veće vrati komisiji za planove rešavanje ovog dela GUP-a, kako bi posle 57 godina stekli pravo da konačno legalizuju svoje dograđene objekte za koje imaju dozvole iz 1932. godine – bez podvajanja jedne grupe građana u odnosu na drugu sa istim problemom.

Pročitajte i...