Niške vesti

Festival tehnike, nauke i informatike „Pogled u budućnost“

pogled-u-buducnost

Institucije, udruženja, kompanije ili pojedinci koji žele da se 6. novembra predstave na drugom festivalu tehnike, nauke i informatike „Pogled u budućnost“ u holu Mašinske škole „15.maj“ u Nišu, treba da se prijave na zvaničnom sajtu festivala ili putem e – mejla tsk15maj@gmail.com, pozivaju organizatori iz Mašinsko tehničke škole „15.maj“ i JMF.

Podsetimo, učenici i profesori ove škole su prošle godine oformili ovaj festival u okviru obeležavanja Evropske nedelje programiranja. Festival se nišlijama dopao, što je organizatorima dalo „vetar u leđa“ za organizaciju ove godine:

„Prošle godine imali smo pilot projekat ovog festivala. Videli smo da naše nišlije vole ovaj događaj i to nam je bio dovoljan razlog da i ove godine organizujemo festival. Prijave su već krenule i za sada ima dosta škola i privatnih firmi koji su se prijavili“ – izjavio je Jovan Milić, PR festivala.

Podsetimo, prošle godine je bilo samo desetak postavki, sa oko 30 učesnika, a festival je posetilo oko 800 nišlija. Ove godine festival se organizuje uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, svih tehničkih fakulteta u Regionu i mnogih kompanija.

„Drago nam je da ove godine imamo malo više prijatelja festivala. Ovim putem želimo da pozovemo sve privatne firme i Institucije da se prijave na festival i da upoznaju nišlije sa svojim radom. A svi posetioci festivala će i ove godine moći da vide kako izgleda tehnika i informatika iz zanimljivog ugla“- poručuje Jovan, PR festivala.

Podsetimo, prošle godine nišlije su dobile odgovor na pitanje kako je dva plus dva zapravo osam i kako to izgleda hodajući robot. Festival „Pogled u budućnost II“ održava se 6.11.2015. od 10h u Holu Mašinsko tehničke škole „15.maj“, a trajanje festivala određuju isključivo posetioci. Organizatori poručuju da očekuju odziv mnogih gostiju iznenađenja, a tokom festivala radiće se i učenička emisija „Intervju by Aleksandra“ u kojoj će učenici, zajedno sa kolegom sa Mašinskog Fakulteta u Nišu razgovarati sa VIP gostima festivala.

Ovogodišnje zemlje domaćini su Indija i Italija. Na posebnim štandovima, predstaviće se nauka i tehnika Republike Indije i tehnika Italije, takođe, na posebnom štandu biće predstavljene i Evropske vrednosti, pre svega nauka i naučna dostignuća Zemalja u EU. Na svečanom otvaranju između ostalih gostuju govoriće i predstavnici grada, opštine Crveni Krst, Ministarstva Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a festival će svečano otvoriti Nj.E. Narinder Čauhan, ambasadorka Indije u RS.

„ Ono što možemo da najavimo jeste da će Ambasadorka Indije u RS Nj.E. Narinder Čauhan svečano otvoriti festival. Pored nje, na festivalu će govoriti predstavnici Grada, opština, ali i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Takođe, prisutnima će se putem video linka obratiti i Nj.E. Majkl Devenport budući da je EU u RS dalo veliku podršku samom festivalu“ – izjavio je Jovan, pr festivala.

Link za prijavljivanje za sve zainteresovane

Pročitajte i...