Promocije, sajmovi, festivali

Festival studentskih pozorišta u Nišu

festival-studentskog-pozorista Šesti međunarodni festival Studentska pozorišna scena biće održan u Nišu od 28. novembra do 3. decembra.
Predstave će biti igrane na Kamernoj sceni Studentskog kulturnog centra u Banovini, a publici će se predstaviti ansambli iz Skoplja, Banjaluke, Kragujevca, Prištine, Beograda i Niša.

Festival ima revijalni karakter, nema takmičenja, pa je jedan od ciljeva da se i glumci međusobno upoznaju i razmene iskustva.

– Ovo je prilika za nas i za Nišlije da malo bacimo pogled u tuđe dvorište, da vidimo šta se dešava na drugim scenama – kaže Aleksandar Mihailović, umetnički direktor Akademskog pozorišta.

Publika će na festivalu moći da pogleda predstave „Zašto Balkan nije seksi“, „Bre kabare“, „Imitacija života“, „Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo“, „Orkestar bb“, „Šine“ i „Nestali“.

– Ono što imam osećaj da ćemo imati prilike da konstatujemo je da su to predstave koje imaju o čemu da progovore. To je ono što je dobro, jer pozorište mora danas da progovara o vremenu u kome živomo jer u drugom kontekstu ja i ne vidim šta bi radili – kaže Mihailović.

Direktor SKC-a Miroslav Jović kaže da festival opstaje pre svega zahvaljujući entuzijazmu mladih ljudi i najavljuje novi koncept manifestacije i promenu datuma održavanja.

– Studentski festival je dobio profil i jednu sliku koju smo želeli da napravimo. Otprilike dolazimo na ideju da, s obzirom da smo dosta skučeni u prostoru u kome živimo i radimo, a ne možemo da ga proširimo tako kako bi smo želeli, da sve to malo pomerimo. Tako da ćemo sledeće godine Festival organizovati početkom septembra, i sve će se to dešavati tu negde oko nas, napolju, pre svega u dvorištu Univerziteta a tražićemo i atraktivne lokacije po gradu – kaže Miša Jović, direktor Studentskog kluturnog centra.

Karte po ceni od 200 dinara, odnosno 100 za učenike i studente, prodavaće se od 10 do 14 sati u SKC-u, a moći će da se kupe i pred početak predstava.

Imitacija života

Niškoj publici Akademsko pozorište SKC predstaviće se predstavom „Imitacija života“ koja je već imala prilike da ponese veliki broj nagrada na različitim festivalima.

– Na velikom i značajnom festivalu u Minsku naša glumica, bivša, Mirjana Đorđević, ponela je nagradu za najbolju žensku ulogu. Mi smo Mirjanu ispratili kako to i dolikuje, napravili zamenu jer „show must go on“, i već sa prvog narednog festivala doneli takođe nagradu za najbolju žensku ulogu, za Maju Jovanović ovog puta.

Predstava „Imitacija života“ Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš proglašena je za najbolju u izboru žirija na Festivalu omladinskih scena održanom u Beloj Palanci prošle nedelje.

Komad „Imitacija života“ u režiji Biljane Radenković rađena je po istoimenoj drami Mirjane Bobić-Mojsilović, a premijerno je izvedena krajem aprila ove godine.

Izvor: Južne Vesti

Pročitajte i...