Niške vesti, Promocije, sajmovi, festivali

Festival KROKODIL 2016

krokodil 2016

Treće veče ovogodišnjeg osmog izdanja književnog festivala Krokodil pod nazivom “KROKODIL na putu oko sveta” (KROKODIL Goes Global) održaće se u ponedeljak 27. Juna od 20 sati, u dvorani Pozorišta lutaka u Nišu. Pred niškom publikom predstavićemo neke od najboljih elemenata beogradskog programa.

S nama će u Niš putovati Svetislav Basara, Rumena Bužarovska, Vladimir Tabašević, ali i sedam inostranih pisaca koji u okviru projekta „Omnibus“ od Beograda nastavljaju prema Sofiji, Ruzana Voskanjan (Jermenija), Aleksander Mihojc (Austrija), Konstantinos Papageorgiu (Grčka), Ingmara Balode (Letonija), Hanele Mikaela Taivasalo (Finska), Irini Margariti (Grčka), Henrika Tavi (Finska). Sofa intervjui i čitanja biće dinamički isprepletana s video radovima Ciklotrona, Njuz.neta i The Books of Knjige.

Ove godine KROKODIL takođe udružuje snage s panevropskom književnom mrežom CROWD na tromesečnoj književnoj turneji OMNIBUS koja predstavlja preko 100 pisaca iz više od 20 zemalja Evrope i Azije. Književna turneja OMNIBUS predstavlja autobusko putovanje kroz evropske kutke, od sela do uzburkanih megalopolisa, i prenosi Novu evropsku književnost UŽIVO kroz dubinski dijalog između pisaca, lokalne publike i književnih scena – ”od Finske do obala Kipra, na međunarodnim festivalskim scenama, u betonskim džunglama velikih gradova i napuštenim planinskim kolibama…”

KROKODIL će na dve stanice ove turneje u Srbiji, u Beogradu i Nišu, predstaviti 14 savremenih evropskih autora iz zemalja kao što su Kipar, Jermenija, Nemačka, Grčka, Finska, Velika Britanija, Holandija itd.

Drugu godinu zaredom festival ima i humanitarni karakter. Prijatelj ovogodišnjeg KROKODILA je Hemofarm Fondacija s kojom ujedinjujemo snage u projektu PRODUŽI ŽIVOT s ciljem podizanja svesti javnosti o transplantaciji i doniranju organa, jer su dvadeset puta veće šanse da tokom života dobijemo organe nego da budemo donori. Učesnici KROKODILA pozvaće sve goste da budu humani i odgovorni te postanu ponosni vlasnici donorskih kartica.

Srbija ima tri donora na milion stanovnika, a donorsku karticu potpisalo je 115.000 građana što našu zemlju svrstava na dno evropske lestvice donora organa.

Festival KROKODIL 2016 podržali su: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Hemofarm Fondacija, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Forum Stadtpark/Crowd Network, Ambasada Republike Češke u Beogradu, Institut Kamoiš, UK Parobrod, Muzej istorije Jugoslavije, Erste banka i Pozorište lutaka Niš.

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano šest letnjih festivala i dvanaest gostujućih izdanja našeg festivala u sedam evropskih zemalja, uz učešće sto dvadeset pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.

Pročitajte i...