Nišville Jazz Festival 2014

Etno motivi pomešani sa džezom

manglaresNa predstojećem Nišville jazz festival koji će se od 14. do 17 avgusta održati u niškoj Tvrđavi, nastupiće i sastavi koji svoje autorske izraze baziraju muzičkoj tradiciji svojih podneblja: „Manglares“ iz Meksika , „Zuralia Orchestra“ iz Rumunije i „Estudiantina Ensemble“ sa Kube.

Nišville 2014, uz podršku Ambasade Meksika, prvi put predstavlja i jedan sastav iz te zemlje – „Manglares“ koji će nastupiti drugog dana festival, u petak, 15. Avgusta. „Manglares“ je flamenco i latin fusion bend koji dolazi iz Meksika a čiji concept podrazumeva izvođenje autorskih kompozicija. Pored mnogih nastupa na festivalima u Meksiku i regularne turneje u Evropi i svetu, bend je učestvovao i u internacionalnom projektu „The visual and performing arts for a Safe Planet“ u organizaciji Ujedinjenih nacija, a nedavno je nastupio i na manifestaciji „Tribute to Paco de Lucia“.

Dvanaestočlani rumunski „Zuralia orchestra„, nastupiće prvog dana festivala (četvrtak, 14. Avgust). Sastav je osnovan 2011. godine, i predstavlja fuziju tradicionalne rumunske, romske i orijentalne muzike i savremenih muzičkih pravaca (jazz, reggae, latino…). Jedna od karakteristika ovog sastava je i netipična postava u kojoj su pored limenih duvača (trube i tuba) i vokala – klarinet, harmonika, darbuke. ..Pored brojnih nastupa na festivalima širom Evrope, aktivni su učesnici i WOMEX sajma (World Music Expo). Poslednje dve godine, Zuralia Orchestra su bili finalisti rumunskog konkursa za pesmu Evrovizije. Vođa sastava, Aurel Mirea je tokom svoje solo karijere sarađivao sa mnogim velikim imenima svetske muzičke scene (Michel Elefteriades, Demis Roussos, Hose Fernandez, Sese Brothers, Toni Hana, Nancy Ajram). Sese Brothers i, po mnogima, najtalentavaniji klarinetista na svetu – Ivo Papasov, pozvali su ga da im se pridruži na nastupu za WOMEX WORLD MUSIC BBC.

Estudiantina Ensemble„, koji čine muzičari poreklom sa Kube koji žive u Holandiji, nastupiće u glavnom programu Nišvila 2014, trećeg dana festivala – u subotu 16. Avgusta. Ova grupa sledi kubansku „Estudiantina“ tradiciju – bendova koji čine student. U muzičkom smislu bend neguje „trova“ stil – jedan od najvažnijih korena razgranatog stabla kubanske muzike. Veću pažnju na na svetskoj sceni dobili su nakon nastupa na prestižnom festivalu „International festival de la Trova ‘Pepe Sánchez'“. Kvalitet ovog benda potvrđuje i činjenica da je bend dobio dva oficijalna poziva za učešće na tom festivalu: jedan im je poslao kubanski ministar kulture, a drugi – legenda kubanske muzike Eliades Ochoa Bustamante iz kultnog benda „Buena Vista Social Club“.

Pročitajte i...