EURO 2012 - Reprezentacije

Danska – EURO 2012

danska

Reprezentaciju Danske nije milovao žreb pošto je smestio u grupu B, odnosno takozvanu grupu „smrti“ gde se nalaze još i Portugalija, Holandija i Nemačka.

Selekcija Mortena Olsena, koji je na klupi nacionalnog tima već 12 godina, smatra se za autsajderom u grupi B. Ipak, svako ko se malo razume u fudbal, zna da Dance ne treba otpisivati, uostalom, to su i dokazali 1992. godine kada su zbog sankcija Jugoslaviji naknadno pozvani na Evropsko prvenstvo u Švedskoj, a kasnije ga i osvojili.

Danska je na putu do Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini uspela da izbori prvo mesto u grupi H, gde se nalazio i Portugal, što dovoljno govori o snazi Olsenovih pulena. Oni su pred svojom publikom u direktnom duelu savladali Kristijana Ronalda i drugare, napravili nedostižnu prednost na vrhu tabele i gurnuli „selekao“ u baraž. To nije bio prvi put da su ostavili Portugal iza sebe jer su isto učinili i u prethodnim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010. Godine.

Iako u timu ne postoji prava zvezda, mnogo puta osporavani Niklas Bendtner se izdvojio kao najbolji strelac i jedan od lidera ekipe, zajedno sa harizmatičnim kapitenom Danijelom Agerom. Pridodajte tom premijerligaškom duetu i iskustvo prebrzog Denisa Romedala, vragolije Ajaksovog vunderkinda Kristijana Eriksena i dobili ste osnovu ekipe koja je spremna da skupo proda kožu u Lavovu.

Ovo će biti osmi put da se Danci nađu na završnom turniru „starog kontinenta“, a pored već pomenute šampionske titule 1992. godine, treba istaći i polufinale na Evropskom prvenstvu 1984. godine, kada su eliminisani od Španije u penal seriji.

Pročitajte i...